Изследване разкри произхода на черупката на костенурката

Нито едно друго животно не притежава черупка като тази на костенурката. Ново изследване обаче разкрива, че макар да има защитна роля, черупката на костенурката първоначално е била предназначена за прокопаване на дупки в земята, съобщи ЮПИ.

„Отговорът на въпроса „Защо е еволюирала черупката на костенурката?“ не изглежда труден – осигурявала е защита – заяви палеонтологът Тайлър Лайсън от Природонаучния музей в Денвър. – Както птичите пера първоначално също не са еволюирали за летене, първите наченки на черупка у костенурките не са били свързани с осигуряване на защита, а с прокопаване на дупки в земята, за да се избегне суровата среда в Южна Африка, където са живели ранните предтечи на днешните костенурки.“

kostenurki 2Изследването потвърждава също големите саможертви, които костенурките са направили заради непробиваемите си черупки. Появата на най-ранните черупки е свързана с разширяване на ребрата, което имало значим ефект върху дишането и движението. С разширяването на ребрата им движенията им станали по-ограничени. Костенурките постепенно започнали да се придвижват по-бавно. По-едрите ребра затруднили също дишането. „Неделимата роля на ребрата за дишането и движението дава отговор на въпроса защо не се наблюдават повече вариации във формата им – поясни Лайсън. – Ребрата у китове, змии, динозаври, хора обикновено изглеждат по един и същ начин. Единственото изключение са костенурките, при които са силно модифицирани, за да формират голяма част от черупката.“

Новият пробив в опознаването на еволюцията на черупката на костенурката стана възможен благодарение на поредица открития в Южна Африка. Учени открили там фосили от ранни предтечи на костенурките, включително цялостен скелет с предни и задни крайници. Фосилите показали някои от най-ранните признаци за разширяване на ребра.

Разширените ребра първоначално осигурявали съвсем малка допълнителна защита на костенурките, но поставили основите за изграждане на механизъм за копаене посредством предните им крайници.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell Biology.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *