Председателят на Съдийската комисия на БФС запозна етърци с измененията на футболните правила

Какви са най-важните промени в сила от 1 юни

С измененията в правилата на футболната игра, влезли в сила от 1 юни тази година, бяха запознати състезателите и спортно-техническият щаб на „Етър ВТ”. Лично председателят на Съдийската комисия на БФС Петър Петров изнесе лекция на отбора вчера в зала на хотел „Янтра”.

Сред най-важните промени, които касаят играта, е, че вече няма да се прилага непременно тройното наказание при нарушение в наказателното поле – дузпа, червен картон и последващо спиране на правата на играча. Реферите ще имат възможността да преценяват дали има умисъл в действието на защитника и ако не съзират такава, да го санкционират само с жълт картон и дузпа. Досега съдиите бяха длъжни да показват червен картон и отсъждат дузпа при всяко предотвратяване на гол, независимо дали има умисъл в действието, или пък е направен опит да се играе с топката. Съдиите ще имат правото да изгонят играч още преди конкретният двубой да е започнал. В случай че те са забелязали неспортсменско поведение по време на загрявката, могат да изгонят футболиста веднага след старта на мача.

При оказване на медицинска помощ, ако в рамките на 20 секунди лекарят и масажистите успеят да вдигнат на крака пострадалия играч, то той няма да бъде принуден да напусне терена, преди да бъде допуснат отново там. При изпълнението на начален удар досега играчите бяха задължени да отиграят топката напред. Занапред ще могат да го правят и назад, което ще позволи само един футболист да изпълни центъра. Забранява се вече включването на футболисти от нападащия отбор в защитната стена при изпълнението на фаул. Паузите за пиене на вода при горещо време вече трябва да се включват в добавеното време от съдиите. Ще се прилагат видеоповторенията в помощ на съдийските решения при червени картони, дузпи, сгрешени футболисти при показването на картоните, но не и при засадите. Повторенията ще бъдат тествани в продължение на две години. Ще бъде позволена четвърта смяна, но само при мачовете с продължения.

„Футболистите бяха много активни, задаваха въпроси, интересуваха се от изискванията на правилника”, коментира Петър Петров. Той е пожелал на играчите да спазват правилата, да бъдат санкционирани колкото се може по-малко и разбира се, да печелят победи на футболния терен.

Днес от 18 часа на стадиона в Дебелец „виолетовите” ще изиграят шестата си контролна среща. Етърци ще приемат втория отбор на „Верея” (Стара Загора).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *