156 четения

ПРИМЕР. Румънка направи показно в Павел как се учи български език и как се гледат зеленчуци

Габриела Лаза сама пръска в китната си градина, копае с тесла, а съпругът Жорж направил капково напояване

САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА РУМЪНКАТА ОТ ПЪПА НА БУКУРЕЩ Габриела Лаза е научила български сама. Пак от интернет чаровната градска дама е успяла да разбере как се садят домати, как се слагат в градината пипер, краставички, тиквички. Освен това Габи сама си пръска лозето в градината, грижи се за него и всичко това е научила също от чичко Гугъл. Г-жа Лаза вече бе извадила и чубрицата и я бе сложила по стената на къщата си в Павел да съхне. Тя с радост разказва за своите подвизи в градината, която прекопава с тесла, и се дразни, когато въпреки усърдието тревата пак избуява. Малко се ядосва, че по доматите тръгнала мана, а краставичките започнали да жълтеят, но това е голямата болка на всеки селянин, който не може да пребори природата и климатичните аномалии.

LAZA 1В ГРАДИНАТА НА ГАБИ ВСЕ ПАК СЕ УСЕЩА И МЪЖКОТО ПРИСЪСТВИЕ НА СЪПРУГА ЖОРЖ, който така и не говори все още български, но за сметка на това сам е направил капковото напояване в двора и фреза за обработване на земята. За пазач на дома си румънците са си взели кавказка овчарка, която са кръстили Путин. Той не пропуска да полае непознатите гости и така заслужено си получава храната.

СЕМЕЙСТВОТО ОТ БУКУРЕЩ СЕ ЗАСЕЛИЛО ТРАЙНО В СЕЛО ПАВЕЛ ПРЕДИ ОКОЛО ГОДИНА И В НАЧАЛОТО ПЪТУВАЛО ДО РУМЪНИЯ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ, но сега това се случва все по-рядко. 39-годишният програмист Жорж Лаза и 40-годишната му съпруга Габриела са зарязали лукса на мегаполиса в родината си, за да живеят в къща с два декара двор в Павел. Случаят е любопитен, защото почти няма румънци, които да си купуват къщи по селата в нашата област, още повече че според статистиката съседите са много по-добре икономически от нас. Всяко правило явно обаче си има изключение…

Имотът е подарен от съпруга за първата годишнина от брака им и струва 5900 евро, но Габи скромно казва, че подаръкът е взаимен. Тя е счетоводител, двамата имат фирма за счетоводни услуги, а Жорж изготвя и програми. Тя е родена в Букурещ, а той е от Западна Румъния. Баща му е пенсиониран военен, а майка му е лекарка. Нейните родители също са от средната класа – майка й е медицинска сестра, а баща й шофьор на големи камиони. Двамата се срещнали в Букурещ след нейния развод, от който Габи има дъщеря на 18 г. и син на 15 г. В румънската столица фамилията има няколко апартамента, които се дават под наем, за да не стоят празни.

Домашният любимец Путин
Домашният любимец Путин

КОГАТО КАЗАЛИ НА БЛИЗКИТЕ СИ, ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ В БЪЛГАРСКО СЕЛО, всички били изумени от този избор. Преди да хареса тази къща и това село, Жорж Лаза търсил подобно място и из румънските села, но казва, че нищо не му харесало.

„Избягахме от Букурещ заради презаселването, шума, мръсотията, праха, жилищата, които ти пречат да дишаш. Тук ни е добре, работим на компютър. Имаме клиенти от Румъния, Германия, Франция, Южна Африка. Това, от което си изкарваме хляба, се прави по интернет. Така че може да се работи навсякъде. От Павел до Букурещ са точно 150 км и няма никакъв проблем с придвижването”, разказа Жорж.

ГАБИ И ЖОРЖ ИЗГЛЕЖДАТ МНОГО ЩАСТЛИВИ В НОВИЯ СИ ДОМ В ПОЛСКОТРЪМБЕШКОТО СЕЛО. Те с радост споделят, че най-после могат да похапват от това, което сами си произведат в градината, и да са далеч от огромните супермаркети и шума в Букурещ. Когато купили къщата, дамата с високи токчета сама си сложила цветя. Най-голямата гордост за г-жа Лаза е това, че се научила да меси хляб по рецепта от интернет и двамата успели да запалят пещта в двора и да си опекат хляб сами. Не обичат бяло брашно, защото било вредно, и ядат само ръжен хляб.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *