Учредяват приз за най-добър защитник на името на Трифон Иванов

С мачовете „Етър ВТ” – „Нефтохимик” (Бургас) и „Локомотив” (Г. Оряховица) – „Лудогорец” ще стартира днес от 10 часа първото издание на футболния турнир за деца, родени през 2005 г., в памет на Трифон Иванов. Половин час по-рано ще започне церемонията по откриването на надпреварата. Датата 27 юли не е избрана случайно. На нея екскапитанът на националния отбор по футбол трябваше да навърши 51 години. Трифон Иванов, който ни напусна на 13 февруари тази година, е сред състезателите, оставили най-ярка следа в българския и европейския футбол. Кариерата му преминава през отборите на родния „Етър”, ЦСКА, „Бетис” (Испания), „Ксамакс” (Швейцария), австрийските грандове „Рапид” и „Аустрия” (Виена). За националния отбор е изиграл 76 мача, отбелязал е 6 гола, бронзов медалист от Световното първенство в САЩ 94. Почетният гражданин на Велико Търново си отиде от този свят като предсeдател на Зоналния съвет на БФС в старата столица.

Съорганизатори на турнира са футболният съюз, Община Велико Търново и ФК „Етър ВТ”. Провеждането на надпреварата реализира една от мечтите на Трифон Иванов, който искаше да организира международен турнир за деца на стадион „Ивайло”. В деня на поклонението пред паметта му в ДКС „Васил Левски” кметът на община Велико Търново Даниел Панов пое ангажимент, че такъв турнир ще има, а проектираният стадион в района на Спортното училище ще носи името на железния защитник.

Срещите на стадион „Ивайло” са днес и утре. В едната предварителна група ще са домакините от „Етър ВТ”, „Нефтохимик” (Бургас) и „Ботев” (Пловдив). В другата група ще мерят сили „Локомотив” (Г. Оряховица), ЦСКА и „Лудогорец” (Лудогорец). През първия ден са мачовете, а през втория по реда на класирането в групите ще се играят и двубоите за разпределяне на местата от първо до шесто. Срещите са с времетраене две полувремена от по 30 минути. Награждаването на призьорите ще започне утре около 12,30 часа. Предвидено е със специален приз да бъде отличен най-добрият защитник на турнира, тъй като Трифон Иванов винаги е играл на този пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *