Намаляването на калорийния прием може да предотврати невродегенеративни заболявания

Намаляването на телесното тегло, ограничаването на калорийния прием може да е полза за цялостното здраве, предотвратявайки невродегенеративни заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, заявиха, че намаляването на калорийния прием, в случай че не се прибегне до постене като част от нормалния начин на живот, може да предотврати свързани с болестта на Алцхаймер прогресивни мозъчни увреждания, като стимулира позитивни промени в структурата на мозъка.

Експертът по невронауки д-р Марк Матсън от университета поясни, че изследването е показало положителния ефект от постенето върху мозъка.

Когато хората ядат, глюкоза се складира в черния дроб под формата на гликоген. 10-12 часа след консумацията гликогенът е изчерпан от организма, който започва да изгаря мазнини. Превръща ги в кетони, които невроните използват като енергия. Кетоните подобряват функциите на невроните в мозъка. Д-р Матсън обаче отбеляза, че ако гликогенът в черния дроб не е напълно изчерпан, няма да е нужно организмът да започне да изгаря мазнини.

Мозъкът произвежда протеин, известен като мозъчно-извлечен невротрофичен фактор, когато е под физическо напрежение, поставена му е когнитивна задача или е ограничен калорийният прием. Известно е, че въпросният протеин усилва невронните връзки и увеличава производството на нови неврони.

Д-р Матсън е на мнение, че този протеин вероятно е еволюирал, за да играе значима роля за мозъчната пластичност и формирането на нови синапси, които са от решаващо значение за обучението и запаметяването, както и за настроението и мотивацията. В предишно свое изследване ученият констатирал подобряване на невронните връзки в хипокампуса в резултат на постенето, което осигурило защита на невроните срещу натрупването на амилоидни плаки. Известно е, че те са с ключова роля за болестта на Алцхаймер. „Постенето е предизвикателство за мозъка – той реагира, като дава съобразени със стреса отговори, които помагат за справяне с болестта“, уточни д-р Матсън.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *