237 четения

Асен Ников, изпълнителен директор на „Кроношпан – България“: „Гарантираме 350 млн. лв. инвестиция, над 700 работни места и чист въздух с филтър за 50 млн. лв.“

– Г-н Ников, на вчерашното заседание на Общинския съвет не бе прие докладът по „Оценката за въздействие върху околната среда” на новия завод на компанията ви във Велико Търново. Ще има ли доработки и какво ще се случва от тук нататък?

– До десетина дни ще е готов новият доклад, в който ние ще изпълним препоръките на Общинския съвет. Самият кмет инж. Даниел Панов обясни, че РИОСВ не е длъжна да запознава Общинския съвет с доклада, но ние настояхме това да се случи, за да изгладим всички противоречия и забележки, ако има такива.

СЪГЛАСНИ СМЕ ДА ДЕКЛАРИРАМЕ В ДОКЛАДА В ПЪТИ НАМАЛЕНИЕ НА НОРМИТЕ НА ВЪГЛЕВОДОРОДИТЕ И ПРАХА. ЗАВОДЪТ НИ ЩЕ Е ЧИСТ КАТО АПТЕКА.

– Общинските съветници настояха и за 24-часово наблюдение на емисиите, а показанията да се виждат онлайн, ще го направите ли?

– Щом обществеността го иска – ще го направим. Вижте, няма сериозна компания на света, която да прави 350 млн. лв. инвестиция, без да изпълни всички норми. Няма шанс това да се случи. Цялата ни филтърна система ще струва около 50 млн. Покриваме всички законови изисквания и подзаконови актове. Нека се спре със спекулациите, защото се убедихме, че у нас освен от политика, футбол и жени, всеки започна да разбира и от филтри. Чувахме всякакви слухове – как едва ли не ни гонят от Бургас и местим тук завода си, как ще се изсичат гори и т.н. Това са откровени лъжи. В Бургас си работим, даже имаме оценка за въздействие върху околната среда, както тук, във Велико Търново, всички позволителни за разширение и нов завод. Една от малкото фирми сме, които имат сертификати за контрол на суровината. Това означава, че всяко дърво, което влезе във фабриката, е с досие, и знаем къде е добито, какви позволителни и кой е издавал, как е транспортирано. Искам да подчертая, че обработваме технологична дървесина, която е от санитарни сечи предимно.

НЕ ПОСЯГАМЕ НА ВЕКОВНИ ГОРИ И НЕ УНИЩОЖАВАМЕ ПРИРОДАТА

– Но все пак с досегашното ви предприятие във Велико Търново имаше проблеми?! Кажете, с новите ви заводи ще дишаме ли чист въздух?

– Няма как да няма, защото цехът, който купихме от „Дървообработване“, е от 70-те години на миналия век и оборудването му е старо. Запазихме цеха. Имаше и социален момент – ако бяхме го затворили, щяхме да оставим няколкостотин работници на улицата и без препитание. Новите заводи са последна дума на технологията и контролът над емисиите им ще е пълен. Категоричен съм – няма място за притеснения, нито въздухът ще става по-лош. Фирмата е със световен имидж и не може да си позволява компромиси.

– Кажете какви са точните параметри на инвестицията.

Амбицията ни е заводът във Велико Търново да осигури над 200 работни места за жителите на старата столица до 2017 г. Инвестицията в новите мощности ще надхвърли 350 милиона лв., което прави „Кроношпан” най-голям инвеститор в региона. Разбрах, че ще ни дадат и първия в страната „Сертификат за инвеститор клас В”, каквито могат да издават общините. Но де факто ние покриваме и критериите за сертификати А и Б, които държавата дава.

ОТВАРЯМЕ ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ЗАВОДА ВЪВ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА 2017 г. ТОВА ОСИГУРЯВА И 200 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА

Във втория етап от инвестицията разкриваме допълнително още 500, с което общо ще имаме над 700, което ни прави и един от най-големите работодатели в региона.

– Защо избрахте Велико Търново за реализация на проекта си?

– Заради локацията в центъра на България. Близо е София, близо е Букурещ, близо е Истанбул. Това са огромни пазари за нашето производство. От друга страна, суровината, която ние използваме, е дървесина, която никой не иска. Ние не изсичаме гори! Беше дълъг размисъл между Бургас и Търново, но избрахме старата столица, защото тези две производства, които искаме да направим, са зависими от транспорт, а суровината я има от всички страни на града. В Бургас също имаме строително разрешение, но избрахме по-добрата локация на Търново. В Бургас ще инвестираме в друг тип производство, не е вярно, че там затваряме!

– Ще кажете ли нещо повече за „Кроношпан“ като фирма и за вас самия?

– „Кроношпан” стартира дейността си през 1897 г. като малка дъскорезница. Сега има 40 предприятия в цяла Европа. Амбициите ни са да направим модерно производство за МДФ, каквото не съществува на Балканския полуостров. При нас всяко работно място носи със себе си поне още 10. Ще привлечем много местни обслужващи фирми. През 1999 г. започнах работа във фирмата, завършил съм в Германия. Семеен съм, с деца, а ръководя българското представителство на компанията от 2003 година досега.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Асен Ников, изпълнителен директор на „Кроношпан – България“: „Гарантираме 350 млн. лв. инвестиция, над 700 работни места и чист въздух с филтър за 50 млн. лв.“

 • 29.07.2016 в 12:48
  Permalink

  Аха…вие в Кроношпан чувахте всякакви слухове… А ние в околните квартали дишахме всякакви странни миризми на талаш..Всеки бил разбирал в България от филтри… аз от филтри не разбирам, но разбирам що е то чист въздух и че отдавна той няма почва у нас…Интересна ми е позицията на кмета, че нямало нужда общ. съвет да се запознае с доклада на РИОСВ за да вземе решение…От такива набързо претрупани решения си имаме казуса с мазето и гората на Картала и горичката до ловното а тук решението касае здравето на Търновци значи трябва десет пъти да се мери преди да се отреже…ама нямало нужда от метъра…

  Отговор
 • 31.07.2016 в 17:57
  Permalink

  Изобщо не ви вярвам. Даже не се извинихте за неудобствата на хората от квартал „Бузлуджа“, които дишаха вашите отрови години наред. Сега също се усещат изхвърлянията във въздуха. Мирише не само, но и гълтаме дори прах от частици. Заради вас мислех да се изселвам.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!