22 четения

Международният фестивал на историческите възстановки започна с дефиле

С АТРАКТИВНО ДЕФИЛЕ ЗАПОЧНА ВЧЕРА ПЪРВИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ВЪЗСТАНОВКИ „ЕЖЕДНЕВИЕТО НА СРЕДНОВЕКОВЕН ТЪРНОВГРАД“. Повече от 150 реенактори от България, Румъния, Сърбия, Русия и Украйна участват в събитието, което от днес до неделя продължава в крепостта Царевец. Там групите ще представят кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на българите от периода XII – XIV век – времето на династията на Асеневци.

Фестивалът се организира от Община Велико Търново в партньорство с Регионалния исторически музей и великотърновския клон на Национално дружество „Традиция“.

Тверският областен обществен военно-патриотичен фолклорно-етнографски и историко-реконструкторски клуб „Дружина” и група „Бели орлови” от Белград, Сърбия, на Царевец показват обработката на кожа и метал, дърво и плат, работа с тъкачен стан, изработването на модели на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Историческият танцов театър A l’Entrada от украинската столица Киев пък участва с възстановка на древни танци и театър. Румънците от група Ursului Brun от Букурещ ще демонстрират средновековни бойни техники и приложни изкуства.

Във фестивала участват и групите от Пазарджик, Варна, Сливен, София и домакините от Национално сдружение „Традиция” от Велико Търново, които тази година пресъздават занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII – XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис. В събитието ще се включат и свободни реконструктори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *