Децата получават първия си мобилен телефон на 7-годишна възраст

Много деца получават първия си мобилен телефон още на 7-годишна възраст, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на застрахователната компания esure.

Малчуганите често се сдобиват с първия си таблет или игрова конзола на 8 години. На 10 години много подрастващи вече разполагат с лаптоп.

Проучването показва още, че повечето деца знаят как да включат телевизор на 4-годишна възраст – преди да са се научили да си връзват обувките или да карат велосипед. Подрастващите са в състояние да използват интернет още от 5-годишна възраст.

Същевременно проучването разкрива, че според 68 процента от родителите децата не трябва да разполагат с телефон, докато не навършат 9 години. Близо една трета от възрастните са на мнение, че подходящата възраст за първи телефон е 12 години. Седем процента от родителите са убедени, че потомците им не трябва да получават мобилно устройство до навършването на 15-годишна възраст.

Умението на децата да използват интернет и да боравят с мобилни устройства ги излага на риск, предупреждават експерти.

“Знаем, че децата още от ранна възраст имат достъп до интернет. Ползването на мрежата им помага да изследват заобикалящия ги свят и да се забавляват, но същевременно ги излага на риск от кибер тормоз и педофили, както и да станат свидетели на материали със сексуално или насилствено съдържание. Това е смущаващ и потенциално опасен опит, какъвто едно дете не трябва да придобива. Важно е родителите да разговарят с подрастващите за опасностите, които ги дебнат от сайтове, приложения и игри, и да упражняват контрол над потреблението им”, казва говорителка на благотворителна организация за защита на децата NSPCC.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *