И от БДЖ предупредиха за опасностите от обсебващата игра

В разгара на лятото, когато зачестяват ваканционните пътувания, а разходките и игрите под открито небе са по-желани и приятни, се увеличава и рискът от инциденти поради проявена разсеяност. По този повод ръководството на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД призовава своите клиенти и жителите на райони, разположени до гари и железопътни линии, да се отнасят отговорно и с повишена бдителност в близост до железопътни обекти.

От „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД посочват, че придобилата популярност игра PokemonGo е поредният актуален повод да се обърне внимание на гражданите за опасностите и рисковете. Железопътният превозвач предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание.

От превозвача призовават за по-голяма бдителност

„БДЖ – Пътнически превози“ настоятелно напомня, че влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства. Освен това съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до вас и неговата скорост. При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака, предупреждават от БДЖ.

От превозвача призовават за по-голяма бдителност – за спазване на всички предупредителни знаци около железопътните линии или в гарите. Затова е жизнено важно да се огледате добре при преминаване и в близост до железопътни линии и в случай, че забележите приближаващ влак да изчакате неговото преминаване на безопасно разстояние.

„Когато използвате слушалки или мобилни телефони, те ще ви попречат да видите или чуете приближаващ влак.“ Друго предупреждение на превозвача е – „Стойте далеч от ръба на перона и никога на неговия ръб. Трябва да останете зад предупредителната линия. Обърнете внимание, че не на всеки перон има такава линия.“

Внимавайте при слизане и качване, не се навеждайте през отворени прозорци на влака

Качването на пътнически вагони се допуска само на определените за това места – странични входни врати и само в покой. Между влака и перона има разстояние. Използвайте ръкохватките на вагона и не се опитвайте да отваряте вратата преди влакът да е спрял. Не слизайте от страна, към която няма перон, предупреждават от БДЖ.

Не се навеждайте през отворени прозорци. Съществува опасност да бъдете ударени от провиснал клон или друг предмет.

При пресичането на железопътни линии не трябва да се стъпва върху релсите, защото е възможно да се подхлъзнете и паднете, напомнят от превозвача.

Не трябва да се преминава през стрелки (местата, където релсите се събират и пресичат), тъй като релсите могат да бъдат задвижени автоматично, без сигнализация и да притиснат крака на пресичащия. Спирачното разстояние на влака е до 1000 метра. Всеки опит за пресичане пред него може да има фатални последствия.

От БДЖ напомнят още, че електрическото напрежение в контактната мрежа е 25 000 волта. При приближаване с тяло или какъвто и да е предмет на разстояние по-малко от 2 метра до контактния проводник може да предизвика волтова дъга, която е смъртоносна. По тази причина е опасно и качването върху вагони.

Хвърлянето на предмети по влаковете крие опасност

Хвърлянето на предмети по влаковете крие опасност, както за самите вас, така и за пътниците и персонала във влака.

Водачите на пътни превозни средства трябва да се съобразяват със светлинните и звукови сигнализации на прелезите, както и със спуснатите бариери. Преминаването на железопътен прелез при спуснати бариери и задействана сигнализация е изключително рисковано и животозастрашаващо.

„БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД призовава към отговорност и повишено внимание вблизост до железопътни обекти и пожелава приятно лято, непомрачено от неприятности и инциденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *