ЛЮБОПИТНО. Градските часовници на Горна Оряховица

ПРЕДИ БЛИЗО 400 Г. В ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е ИМАЛО ГРАДСКИ ЧАСОВНИК. Всъщност часовникова кула, снабдена с „чан“, според записката на венециански търговец. Това е и най-ранният документ, в който се споменава, че в железничарския град е имало градски часовник. Годината е… 1782-ра. Търговецът описал в записката си голяма часовникова кула, която е била снабдена с часовников механизъм.

„Началната дата на изграждането на часовниковата кула в Горна Оряховица не е установена с точност. Първоначално кулата е построена като наблюдателница – стражница. През 70-те години на XVIII век по решение на общината е преустроена и приспособена за часовникова кула“, разказва уредникът в местния музей Теменуга Йорданова.

Другите съхранени сведения са от началото на ХIХ век. Те са от разчетено арабско писмо върху каменна плоча, която е вградена в часовниковата кула на Габрово. В него се съобщава следното: „…В Търново влезе един благодетел () Освен часовника в Рахотица (така е разчетено името на селището) направи и това, да насочва тези, които ще слушат часовника преди Габрово“.

Часовниковият механизъм на кулата
Часовниковият механизъм на кулата

Отбелязаната година е 1814 г., от което може да се предполага, че от този период в Оряховица е имало часовникова кула. От приписка на страниците на богослужебна книга пък става ясно, че на 10 октомври 1849 г. е имало силна буря, която е съборила часовниковата кула. На 15 юли 1866 г. изгаря сахатчийницата, но през 1869 г. Феликс Каниц в описанието си на животинския пазар в града съобщава, че в 12 часа на обяд е ударил часовникът на чаршията. От запазените спомени за Руско-турската освободителна война става ясно, че след Освобождението до края на войната на часовниковата кула периодично е дежурел наблюдателен пост.

ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА НА ГРАДА Я ИМА ИЗОБРАЗЕНА И НА ПЪРВИТЕ ИЛЮСТРОВАНИ ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ, КОИТО СА от края на ХIХ век. Покривът на кулата е покрит с медна ламарина, като по този начин тя получава завършен облик. Часовниковата кула съществува до 1913 г., когато частично е разрушена от катастрофалното земетресение. „Знаем още, че на ъгъла на улиците „Добруджа“ и „Долнооряховска“ върху сграда, построена през 20-те години на века, е бил поставен часовник. Той е закупен след построяване на сградата, в която първоначално се е помещавала обущарска кооперация „Солидарност“. Часовникът е бил произведен в Германия с едностранен кръгъл циферблат, ориентиран на югозапад. След разрушаване на сградата вече не знаем къде се намира този часовник, но мога да кажа, че през 1927 г. във връзка с уреждащия се мострен панаир в града сградата е обновена и е поставен циферблатен часовников механизъм“, казва още Теменуга Йорданова и допълва, че въпросната сграда съществува до началото на 70-те години, когато е съборена при строителството на новия център на града.

Година по-късно, през 1928-а, часовников механизъм е бил поставен върху дървена кула, която се намира над общинската сграда. Часовникът е бил монтиран от Хаджиниколов от София. В периода от 1938 до 1940 г. за механизма се е грижел Стефан Апостолов. През 1944 – 1945 г. го ремонтира Григор Димитров. Часовниковият механизъм е бил периодично навиван на ръка от местните пожарникари.

Часовникът на гарата
Часовникът на гарата

През 1972 г., когато площадът е трябвало да бъде реконструиран, сградата е била съборена, а часовникът прибран за съхранение в Общинския народен съвет в Горна Оряховица.

НА 21 МАЙ 1977 Г. ВЪРХУ ТРИНАДЕСЕТЕТАЖНА СГРАДА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е ПОСТАВЕН ТРЕТИЯТ РЕГИСТРИРАН ЕЛЕКТРОНЕН ЧАСОВНИК В БЪЛГАРИЯ. Той е изработен от творчески колектив ученици и преподаватели от училището ТЕТ „Ломоносов“ в града. Часовникът обаче вече не измерва времето поради проблем с поддръжката на сложния механизъм.

В архивите на Историческия музей има данни за часовник, поставен на жп станция Горна Оряховица. Часовникът е бил с двустранен циферблат от серия „Ъгъл“, изработен в Германия. Последният стар часовник, който е регистриран, се е намирал върху фасадата на Старите градски хали.

„Документите и снимковият материал за историята на часовниковите кули в Горна Оряховица е твърде оскъден, поради което не може да се достигне до по-задълбочени изследвания. Днес в експозицията на Историческия музей може да видите германския ъглов часовник, който е отмервал времето на жп гара Горна Оряховица – Калтинец, както и механизма на часовниковата кула“, уточнява Теменуга Йорданова.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *