Таксиметров шофьор отглежда сам две чужди деца в Полски Сеновец

Майката на малчуганите ги оставила и отишла да работи в Гърция

Таксиметров шофьор вече повече от 4 – 5 години отглежда сам две малолетни деца като свои родни в село Полски Сеновец. Новината потвърди и кметът на селото Йордан Михайлов. Майката на децата Галя Тошева дошла преди години в селото и се установила да живее тук с малчуганите. Тъй като не могла да си намери постоянна работа и да изхранва децата, тя решила да отиде и да си потърси късмета в съседна Гърция. Единствената пречка била, че нямало кой да се грижи за децата, които по онова време все още били малки, на 6 – 7 години. Таксиджията Христо решил да помогне на жената в трудния момент и приел да вземе децата при себе си, да ги гледа и да се грижи за тях, докато майка им е в чужбина. Така вече 4 – 5 години двете деца живеят в къщата на Христо, който се е превърнал за тях в повече от роден баща и майка едновременно. Той готви на малчуганите, грижи се за тях и върши цялата домакинска работа вкъщи, като в същото време следи стриктно и за възпитанието и успеха им в училище. Децата вече са големи и учат в Полски Тръмбеш и са изключително привързани към човека, който, макар и да не е техен биологичен родител, на практика се е превърнал в такъв.

Според хората в Полски Сеновец Христо Георгиев дори вече бил избран и за приемен родител на малолетните деца. От отдел „Закрила на детето” обясниха, че това не е точно така. Децата са му поверени да се грижи за тях официално, по съдебен път, като деца в риск, но той не бил точно приемен родител, а нещо друго. Какво обаче експертите по защита на децата не казаха, защото това било секретна информация, която те нямали право да изнасят и споделят.

Всъщност дали Христо е признат официално за приемен родител или не, в случая няма абсолютно никакво значение. По-важното е, че това, което прави този обикновен човек вече повече от 4 – 5 години, е пример за подражание. Защото днес, когато голяма част от биологичните родители не се грижат за родните си деца или пък направо ги изоставят още като бебета в болниците, по автогарите и в контейнерите за отпадъци, това, което прави таксиметровият шофьор Христо от Полски Сеновец – да се грижи за две чужди деца като за свои, е достойно за уважение.

Иван ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *