186 четения

Д-р Ненчо Кондов от Националната онкологична болница: „Около 60% от възрастните мъже страдат от уголемена простата и не бива да отлагат прегледа при специалист”

Урологът преглежда болни в края на всяка седмица в бившата градска поликлиника на В. Търново

МЪЖЕТЕ ЧЕЗНАТ ОКОЛО 70-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ, А ТОГАВА И ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ РАК НА ПРОСТАТА СКАЧА В ПЪТИ, твърди търновецът д-р Ненчо Кондов, уролог от Националната онкологична болница. Макар че основната му месторабота е в София, медикът продължава да лекува пациенти от Велико Търново и областта, тъй като в края на всяка работна седмица преглежда болни в „ДКЦ-1 Велико Търново”.

През 2000 година починалите от рак на простата българи са 664 души, а четири години по-късно броят им е близо 1000, цитира специалистът най-актуалните данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Единици са болните, които умират от злокачествени новообразувания на простата във възрастта до 45 – 49 години. След 60-годишна възраст и особено между 75 и 85 години смъртността стига 300 души на 100 000 население. Именно тогава мъжете следва да профилактират здравето си най-стриктно.

ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ МУ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОБЛАСТТА СА В ТАЗИ ВЪЗРАСТОВА ГРАНИЦА И ЕЖЕСЕДМИЧНО ПОНЕ ПО 30 БОЛНИ ЧАКАТ ЗА ПРЕГЛЕД при д-р Кондов след предварително записване на регистратурата в бившата градска поликлиника. По думите му мъжете, дошли сами за профилактичен преглед или насочени от личен лекар, постоянно се увеличават.

„Хората не са глупави и най-четените статии и материали в интернет след криминалните новини са със здравна насоченост, а в последните години все по-често се пише, че след 50 години мъжът веднъж годишно трябва да изследва простата си чрез кръвен PSA тест, т.е. простатно специфичния антиген. Изследването е по-популярно сред пациентите, като „туморен маркер за простата”. Това обаче не е съвсем точно, защото неговото повишаване не означава, че изследвалият се е развил непременно рак на простата. Повишената му стойност може да се дължи както на рак, така и на доброкачествена простатна хиперплазия, уроинфекция, простатит или полов акт”, обясни д-р Кондов. Именно затова резултатите от изследването могат да бъдат интерпретирани само от уролог, категоричен е медикът, пред чийто кабинет винаги стои пациент с PSA тест. В преобладаващата част от случите стряскащите резултати от изследването се дължат на увеличен обем на простатната жлеза.

Именно мъже в средна и напреднала възраст с доброкачествена простатна хиперплазия са преобладаващата част от пациентите на д-р Кондов в старопрестолния град. Поне 2/3 от тях са правили опит да се самолекуват и поради провала си са се решили да потърсят помощта му на специалист.

На практика ОКОЛО 60% ОТ МЪЖЕТЕ С ПОСРЕБРЕЛИ КОСИ СТРАДАТ ОТ УГОЛЕМЕНА ПРОСТАТА, КОЯТО ПРИТИСКА ПИКОЧНИЯ КАНАЛ И СЪЗДАВА НЕУДОБСТВО ПРИ УРИНИРАНЕ. Типично за болестта е честото ставане на мъжа нощем, а още по-типично е той да отлага визитата си при уролога до последно. „На Запад не е така, там мъжете много по-често посещават кабинета на уролога, заявявам го, защото съм работил и в Англия”, казва още медикът. По негови думи пациентите не бива да отлагат срещата със специалист от страх как евентуално ще лекуват болестта, защото само с медикаменти може да се намали рискът от усложнения и да се елиминира нуждата от оперативно лечение. „Доброкачествената простатна хиперплазия е необратим процес, който обаче може да бъде забавен с лекарства и да облекчи пациента в максимална степен”, увери той.

ТРЕТА ПО ЧЕСТОТА ГРУПА ОТ ПАЦИЕНТИТЕ НА МЕДИКА СА БОЛНИТЕ С КАРЦИНОМ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР, които най-често, за да бъдат спасени, трябва да бъдат подложени на радикално-оперативно лечение. Когато това не е възможно, се ползват нехирургични методи – лъчелечение и химеотерапия. Не са изключение и пациентите с нефролитиаза или бъбречно-каменна болест. Причината за тяхното образуване все още не е известна, но пък за диагностицирането им д-р Кондов задължително извършва ултразвуково изследване. Допълва го с рентгенография на бъбреци, уретери и мехур в сектор „Образна диагностика” на „ДКЦ – 1 Велико Търново”. За да прецизира диагнозата, подхода на лечение и терапията, на някои от пациентите се налага и венозна урография – популярната „цветна снимка на бъбреците”. Изключително ясен и детайлен образ на цялата пикочо-полова система пък се постига с компютърна томография.

Галина ГЕОРГИЕВА

9 коментара за “Д-р Ненчо Кондов от Националната онкологична болница: „Около 60% от възрастните мъже страдат от уголемена простата и не бива да отлагат прегледа при специалист”

 • 04.08.2016 в 13:20
  Permalink

  До тук добре, но доктора спестява информацията колко бедния човек трябва да плати за прегледа.

  Отговор
 • 04.08.2016 в 14:30
  Permalink

  Ако и човещина влагаше в работата, може би повече хора биха се обърнали към него за преглед.
  За мен това не е лекар, независимо какъв специалист смята, че е.
  При обострено онкологично заболяване заяви, че не му се занимава с болния защото идвали празници и ние му разваляме настроението. Каза да си хващаме пътя и да ходим да си търсим лекар на друго място.
  А тогава все още работното му място беше в Онкологията в града.

  Отговор
  • 04.08.2016 в 15:30
   Permalink

   Aми нали искате безплатно!Ей това е безплатното!

   Отговор
   • 04.08.2016 в 17:42
    Permalink

    За съжаление, не беше безплатно. Платихме скъпо и прескъпо неговото „лечение“.
    Преди да изпадне в празнично настроение лекуваше рецидив на карцином на пикочен мехур, придружен със силен кръвоизлив, с антибиотици и витамини. Просто за него това не беше тумор.
    Да е жив и здрав, и той, и пациентите му.

   • 07.08.2016 в 1:14
    Permalink

    Читавите избягаха-защо?Д-р Кондов е отличен професионалист,винаги има пьлен коридор пред кабинета му. Опериран и лекуван несе е оплакал

  • 04.08.2016 в 15:45
   Permalink

   Завистливи, омразни, търновски еснафи! За подстригване дават 50лв и се кефят, а за здравето се стискат!

   Отговор
 • 04.08.2016 в 14:54
  Permalink

  Elenche, v golijama greshka si.Pogledni situaciata i togava kritikuvai drugite.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!