Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

СЛЕДВА ОХЛАЖДАНЕ. След отшумяването на Ел Ниньо феноменът Ла Ниня може да се появи през третото тримесечие на годината

Климатичният феномен Ел Ниньо, предизвикал наводнения и суша от 2015 г., отшумя и сега може да дойде ред на Ла Ниня, но ефектът от него ще е по-слаб, оповести Световната метеорологична организация, цитирана от световните информационни агенции.

Атмосферните индикации за Ел Ниньо с голяма интензивност в началото на 2016 г. се върнаха към близки до нормалните стойности, се казва в комюнике на организацията. Ел Ниньо, който се появява на всеки 4-5 години с променлива интензивност и се изразява в покачване на температурите в Тихия океан, предизвиква наводнения и суша. Феноменът по принцип е с най-голяма интензивност в края на годината.

el ninio 1Понякога е последван от друг климатичен феномен – Ла Ниня, предизвикан от охлаждане на водата в Тихия океан. Ла Ниня води до понижаване на глобалните температури и до дъждове, бури, урагани.

Според Световната метеорологична организация, Ла Ниня може да се появи през третото тримесечие на 2016 г., но ефектът от него във всеки случай ще е по-слаб в сравнение с този от същия климатичен феномен през 2010-2011 г., който бе с умерена до силна интензивност.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *