56 четения

„ДОН КИХОТ“ – Балет по музика на Лудвиг Минкус и едноименния роман на Мигел де Сервантес

гр. Велико Търново – 5 АВГУСТ 2016 г. 21.00 ч.
ЛЕТЕН ФЕСТИВАЛ „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ” – ЦАРЕВЕЦ
КРЕПОСТ ЦАРЕВЕЦ

Хореография Сергей Бобров (з.а. на Русия)
Диригент Вилиана Вълчева
Художник Кристина Фьодорова
С участието на солисти на Държавния театър за опера и балет – Красноярск (Русия) и балета на Държавна опера Варна
От своето първо представяне през 1869 г. в Московския „Болшой театър“ досега “Дон Кихот” е сред най-популярните образци на класическия танц. Тук диалогът между испанското народно танцово изкуство и класическата балетна техника достигат своеобразен апогей. Хореографът Сергей Бобров е привлякъл за участие водещи солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна.
„Дон Кихот” е много специално балетно произведение, което не следва буквално романа на Сервантес, не остава статично и непрекъснато се развива”, разказва режисьорът Сергей Бобров. „Романът е просто повод да се представи една интересна хореография, като разбира се действието започва и завършва с двамата основни герои Дон Кихот и Санчо Панса. Първата постановка на балета е на Мариус Петипа в Мариински театър, последвана от версията на Александър Горский в Болшой театър.
В моята постановка, която се основава върху прочита на Горский, аз съм внесъл свои хореографски решения. Въобще характерното за този балет е, че много хореографи и балетисти измислят нови фрагменти и така непрекъснато обогатяват визията на „Дон Кихот”.
В премиерния спектакъл участват водещи балетни солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и от Държавна опера Варна, които оформиха една чудесна трупа. Те танцуват с жар, репетират всеотдайно и аз вярвам, че публиката ще оцени по достойнство тяхното балетно и артистично майсторство”, убеден е постановчикът Сергей Бобров.
Казаното от него допълва Сергей Антонов – репетитор на Болшой театър и на Държавна опера Варна:
„Дон Кихот” е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг Минкус. Балетът се отличава с характерни танци, много солови изпълнения и разнообразни мизансцени, а всичко това предполага, освен добра танцова техника, също високо актьорско майсторство и импровизационни способности. Балетистите имат възможността да проявят в пълна степен както своя талант, така и своята индивидуалност, затова те обичат да танцуват „Дон Кихот”. Както всички известни хореографи, така и з. а. на Русия Сергей Бобров е създал своя авторска интерпретация на този балет – обобщава репетиторът Сергей Антонов.

КАСА ЗА ПРОДАЖБА НА БИЛЕТИ
град Велико Търново – улица „Асен Златаров“ № 5
/срещу бариерата на служебен паркинг на театъра/
Подробна информация:
lovetheaters.weebly.com
0886 770 511

Възможни са отстъпки за ученици, студенти и пенсионери, както и за групови посещения (при минимум 10 човека в група) в сектори В, С2 и D (секторите от 20 лв.) – от 20,00 лв. на 10 лв.
Предоставяме възможност за промоционален пакет и за двата спектакъла „Граф Монте Кристо” и „ДОН КИХОТ” на следните цени:
Сектор А – редовна цена 40 лв., а за двата спектакъла – 60 лв. (два от 30 лв.)
Сектор С1 – редовна цена 30 лв., а за двата спектакъла – 50 лв. (два от 25 лв.)
Сектор В, С2 и  D – редовна цена 20 лв., а за двата спектакъла – 30 лв. (два от 15 лв.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!