9 четения

Испански учени прогнозират, че метеорният поток Персеиди ще е 5 пъти по-ярък, отколкото преди

Традиционният августовски звездопад Персеиди тази година може да е 5 пъти по-ярък, отколкото е бил в предишни години, предаде ТАСС. Това бе оповестено от Института по астрофизика на Андалусия.

По негови данни, през 2016 г. метеорният поток Персеиди, който се очаква да стане по-интензивен в сравнение с предишни години, ще е най-забележим в Европа през нощта на 11 срещу 12 август. Както отбелязаха от института, макар обичайната плътност на потока да е 100 метеора на час, тази година този показател може да достигне 500 метеора на час.

Персеидите са бели метеори, които проблясват в небето. Проблясването на някои особено ярки метеори може да продължи няколко секунди. Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството от около 2000 години. Първите споменавания за него са в китайски исторически анали, които датират от 36 г., когато „над 100 метеора изгорели в небето“.

Официално за откривател на ежегодния метеорен дъжд Персеиди е смятан белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле (1796 – 1874), който съобщил за това зрелище през август 1835 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!