66 четения

СКАНДАЛ. Четирима кандидати искат анулиране на конкурса за директор на гимназията по икономика

АНУЛИРАНЕ НА КОНКУРСА ЗА ДИРЕКТОР НА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАРАДИ ПОГРЕШНАТА МЕТОДИКА, по която той се е провел, и изработване на нова система за избиране на училищни шефове, поискаха вчера четирима от неуспелите кандидати за поста в това училище. Всички те са категорични, че състезанието е предварително решено и на практика е безсмислено провеждането на конкурси.

Пенко Пенков, Ваня Накова, Петина Добрева и Снежана Стефанова са подписали заедно жалба, която са разпратили до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Меглена Кунева, до омбудсмана на България Мая Манолова, до председателя на Комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова, до Янка Такева, шеф на учителския синдикат, и до областния управител проф. Пенчо Пенчев.

„Знаем, че не можем да оспорваме резултата, защото той е окончателен, затова протестираме срещу процедурата. Срещу нарушената конфиденциалност на теста, който трябва да бъде отворен пред нас, а не както се случи – по време на конкурса, комисията дойде с вече разпечатан тест. Напълно недопустимо е и тестът, който решаваме, да е напълно анонимен. Как при това положение се удостоверява чий е тестът“, обяснява Пенко Пенков.

Той и неговите колеги казаха още, че не са получили оценъчни карти, които дават информация за представянето на всеки от тях. Така никой от тях не знае защо и как е оценен с точките, които са се оказали недостатъчни да участват в класирането за поста.

Неуспелите кандидати са категорични, че така проведените конкурси дават възможност на досегашните директори да лобират за своя наследник, което пък им гарантира след това да влияят при взимането на решения за училището. Среща с председателя на Съюза на българските учители Янка Такева е първата стъпка, която четиримата педагози са решили да предприемат. След това те имат намерение да разговарят и с депутати, за да се опитат да се преборят за създаването на нова методика при провеждането на директорските конкурси.

Шестима бяха кандидатите за поста директор на Старопрестолната гимназия. Състезанието спечели Виолета Йосифова, която е преподавател по философски цикъл в училището и има и юридическо образование.

3 коментара за “СКАНДАЛ. Четирима кандидати искат анулиране на конкурса за директор на гимназията по икономика

 • 05.08.2016 в 13:02
  Permalink

  Може би наистина има нужда от промяна в процедурата, щом са налице толкова пороци. Не съм за никой и против никой, но очевидно конкурсите не са изчистени процедурно.

  Отговор
 • 05.08.2016 в 13:05
  Permalink

  Да се чудиш на наивността или преекспонираната поза на обиденост от страна на колеги,някои от които познавам, когато научат, че не са избрани за постовете, за които са се борили честно и достойно, но други са ги получили, чрез „спечелен“ конкурс??? Ами ,колеги, какво трябва да се случи още, за да разберете, че цялата процедура е дълбоко порочна, че „точният“ човек се посочва чисто партийно/и не толкова чисто финансово подплатен/ и всякакви напъвания изглеждат само смешни и жалки в очите на предизвестените „победители“, някои от които далеч от нивото на редови учители даже , без опит и морални устои, толкова важни за позицията на мениджъри…Крайно време е ясно да посочим извода, който се налага, а той е- никой не желае промяна, статуквото им е изгодно, то им носи печалби и изкуствено повдига липсващия им авторитет сред обществото, защото там те са пълни анонимници…Толкова е порочно всичко, че и да изчистим системата, повечето вигитиращи в нея от години ще „измрат“ като микроорганизми, пуснати във високо кислородна среда….Жалко за децата на България, които са решили да завършат поне средното си образование тук…

  Отговор
 • 05.08.2016 в 17:20
  Permalink

  Ох, Ивайло, Ивайло!……Колко години проспа и ти в „Подкрепа“, без да направиш нещо за промяна към по добро?!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!