137 четения

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИКИНГ. Проектът „Обратно към земята” на Оле Йохансен събра филипинка, финландец и англичанин в еленското село Бойковци

Датчанинът купил 4 къщи в Балкана, една за себе си, а другите за мераклии да ги ремонтират за негова сметка

ИЗВЕСТЕН Е КАТО ПОСЛЕДНИЯ ВИКИНГ. ТОЙ Е ГРАЖДАНИН НА ДАНИЯ, НО ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЖИВОТА СИ ПРЕКАРВА ИЗВЪН РОДИНАТА. Затова получава и половин датска пенсия, която от четири години харчи в България. От толкова време живее постоянно в еленското село Бойковци. Сред горите и ливадите на Балкана намира най-сетне пристан, след като със своя лодка прекосява морета, лутайки се от бряг на бряг. Неговият дух винаги е бил свободен, а начинът на живот не се побира в рамките на съвременното общество. Убеден е, че проектът му „Обратно към земята“, за който е избрал селцето, е рестарт на модела. Днес системата е като балон, който всеки миг може да се спука. „Когато модерната цивилизация спре да съществува в този вид, ние ще сме с една крачка напред“, е уверен датчанинът.

Животът на Оле Йохансен, достоен за приключенски роман, не е само мореплаване. От това време пази като реликва, издържал на бури и ветрове, флаг на Дания. Лодката продава през 2005 година, но флагът винаги е с него.

Най-напред учи геодезия и седем години работи по професията. Музиката обаче е в кръвта му. Изцяло самоук, пише песни още като ученик, свири на хармоника и китара, дори се мести в Лондон, за да стане музикална звезда. Десет години са достатъчно време, за да разбере, че няма подобно бъдеще. Тогава се захваща с програмиране, става независим IT консултант и се пенсионира едва на 48 години. След дълго прекъсване преди две лета отново грабва китарата, първата и единствената, която е имал. Открива за себе си, че свири по-добре от всякога, а с песните си предава своите послания за любов, вяра, мир и разбирателство. Продължава да пише песни на различна тематика – за международната политика и Палестина, за викингите и ветроходството, за злоупотребата с наркотици. Сътворил е и над 25 000 реда стихове.

Поетичната му душа винаги е търсила приключение. Продава къщата в Англия, купува лодката и с нея 15 години броди като истинските викинги из Северно и Средиземно море. С парите от лодката пък се сдобива с каравана и тръгва на дълга, почти петгодишна обиколка из познати и почти непознати места. Пребиваването в Мароко и запознанствата му с интересни хора го предизвикват да напише по-късно книга от 400 страници за ислямофобията, която всеки може да прочете в интернет. В нея той прави анализ на християнството и исляма, които трябва да се приемат без фанатизъм и сляпа преданост.

Идеята и проектът „Обратно към земята“ са негови. От голямо значение за Оле Йохансен бил изборът на мястото – да бъде между планина и равнина и да е красиво – някъде из Кения, Танзания, Мароко, Турция, Румъния или България. Надделяват като предимство правата му на европейски гражданин. Една година обикаля нашата страна – от Видин до Петрич и от морето до сръбската граница. На път от Стара Загора прекосил планината и отседнал в с. Изгрев. Споделяйки за своя проект, му показали няколко стари къщи в съседното село Бойковци. Пред руините при други огледи, тези му се сторили като нови. Купил 4 къщи, по две на отделни била на планината, а между тях 150 дка земя. За себе си оставил едната, другите предоставя на мераклии да ги ремонтират за негова сметка и да обработват земя, колкото поискат. Условието е да му предоставят 20% от произведената продукция и да му помагат по три дни в месеца. Новите стопани имат пълна свобода в избора и начина да устроят своите къщи и да засадят земята, да живеят както им харесва, да си помагат и да бъдат щастливи.

Красиво и девствено е това кътче в Еленския балкан – „клас А“, както го определя Последният викинг. Времето сякаш е спряло за всички беди, които човек може да стори на природата. За подобно местенце все повече хора си мечтаят, но не смеят да рискуват. 69-годишният датчанин е пример за кураж и смелост да оцеляваш не само в морето, но и на върха на планината. Сам е ремонтирал своята къща, как е пренасял строителни материали на тази надморска височина, той си знае. Не му липсва нищо, освен жена, която упорито си търси. Доста труд е хвърлил и за съседната стопанска постройка, изцяло почистена и подредена за склад.

Вече година и половина Цветомир Илиев живее в една от къщите, известна като Яташката. Пребивавал две години в Швеция, безимотен, той избира да стане част от проекта „Обратно към земята“ и споделя, че никога не се е чувствал толкова свободен и независим. За него природата е вдъхновение, създава композиции, представящи красотата и скритото й многообразие. Интересът към изкуството се събужда случайно, когато експериментът да създава картини от кори на дърветата се оказва сполучлив. Изкуството става негова страст. Упорито чете, изучава галерии, учи нови техники. Цветомир завършва и курса „The Working Artist” в онлайн бизнес училище за творци професионалисти.

С творческата му работа върви и ремонтът на къщата, засажда и отглежда в двора екозеленчуци. Когато пристига в Бойковци, заварва първите заселници по проекта – семейство филипинка и финландец с двете им деца, които сега са във Франция. С голям ентусиазъм пристигнал в балканското селце полякът Лукаш. Започнал да прави дори стая под земята, купил и две прасета за отглеждане. Но един ден вдигнал багажа и без да се обади, изчезнал. Планът на 53-годишния Джулиан от Англия пък бил на път от Португалия да се запознае с проекта и да огледа къщите. Вече половин година е тук, по свой стил и вкус подрежда къщата в съседство с тази на Оле. „Магистралата“, както наричат пътеката между двата имота, минава през вековни дървета, пресича деренцето и изкачва по издълбаните от тримата стъпала. От високото гледката е невероятна. На поляната с дъхава мащерка е издигната първата индианска палатка, а наскоро Джулиан посрещна приятели от Англия.

И тримата мъже, които са една сговорна дружина, са убедени, че това, което правят, е правилното нещо на правилното място – екологично чисто, магнетично и магично.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки Даниела ДИМИТРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *