ЗНАКОВИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА НВУ. Събин Събев разбива на пух и прах представите, че военните са скучни и строги мъже

СЪБИН СЪБЕВ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ПРАВО В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Обаче може да кара и танк. Един от основателите е на фестивала на военните духови оркестри, бил е два мандата президент… на мъжкия Лайънс клуб във Велико Търново. По едно време обичал да снима, но сега все не му остава време за това, понеже съвместява преподавателската дейност във Военния университет с работа в адвокатската си кантора.

Два пъти е започвал от нулата като преподавател и все в университета, който е завършил. „Аз съм завършил Висшето народно военно училище „Васил Левски“ през миналия век. Пенсиониран офицер съм, но още съм готин“, усмихва се адвокат Събин Събев и разбива на пух и прах представите, че военните са скучни и строги мъже, които нямат представа от това какво са емоциите.

„Военното училище учи човек на дисциплина и самодисциплина. Определено мога да се справям сам, затова един военен може да бъде перфектният съпруг. Военният може да готви, да си глади дрехите сам, при това с перфектен ръб на панталона. Може да планира действията си“, описва що за птица е мъжът с пагони адвокат Събев, после честно си признава, че точно онези часове по планиране той самият очевидно е пропуснал, защото никак не го бива да е подреден. Признава още, че професията военен си има своите ограничения, но със сигурност мъжете с пагони не са скучни хора.

„В компания сме много забавни. Е, и ние като всички мъже, когато се съберем на маса, говорим за работа и тук се получава разминаването. Понеже нашата работа е малко по-специфична, военната структура е по-затворена, говорим със своя си жаргон. Може би заради това за непросветения разговорите ни понякога са скучни“, казва преподавателят и допълва, че и жените са тема на мъжките им разговори, но по-често това се случва, когато са на работа, а не когато са на маса.

СЪБИН СЪБЕВ Е ТАНКИСТ ПО СПЕЦИАЛНОСТ. МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ТЕЖКАТА БОЙНА МАШИНА и в началото на преподавателската си кариера дори е бил инструктор. Не се е качвал в танк от почти 20 г., но в началото успял даже едно гадже да вкара в машината. „Ако беше по-свободен достъпът, сигурно повече момичета щях да заведа на такова приключение. Да видят как се кара танк, а това е възможно в две позиции – в походно положение, когато водачът е над люка, и във военно, когато е вътре и гледа пътя само през едно прозорче“, усмихва се адвокатът.

Преди да стане преподавател във Военния университет, той е имал две години служба в най-тежките гарнизони на България, известни като Триъгълника на смъртта. Бил е разпределен в Средец, тогава Грудово, в 53-ти мотострелкови полк, където е бил командир на танков взвод. Изкарал две години, преди да го командироват заедно със старите войници, на които предстояло уволнение, да строи металургичния комбинат в Дебелт. Мъжете заминали съвестно да градят бъдещето на България, макар че бъдещето май не се случило, защото и до ден-днешен този комбинат не заработил и сградата е поредният паметник на социалистическото строителство.

След това приключение Събин Събев се върнал в родния си край и започнал да работи в Средното сержантско военно училище в Горна Оряховица като командир на взвод. Три години по-късно във Военното училище бил обявен конкурс и Събин Събев се явил. Спечелил го и започнал да преподава по специалността си – експлоатация на бронетанкова техника.

ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ СЪБИН СЪБЕВ БИЛ И ПРЕПОДАВАТЕЛ, И СТУДЕНТ, ЗАЩОТО СЕ ЗАХВАНАЛ ДА УЧИ ПРАВО ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Той е завършил първия задочен випуск на вуза и днес юристът признава, че уцелил точно момента, защото по това време започнали съкращенията в армията. Юрисконсултът на Военния университет напуснал и така офицерът танкист заел неговото място. „Напуснах армията през 2003 г. и продължих да работя във вуза като юрист до 2007 г., когато се явих на конкурс за преподавател по право. И… започнах всичко отначало. Тъкмо бях стигнал до главен асистент в първата си специалност и трябваше да застана пак на старта“, усмихва се юристът. Сега адвокат Събев преподава на курсантите и студентите, които учат национална сигурност. Запознава ги с основните и най-общи правни понятия в административното право и административния процес, убеден, че те трябва да знаят всичко това, защото ще стават държавни служители.

ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ СТАНАЛИ СЛАБОТО МЯСТО НА АДВОКАТ СЪБЕВ И ПРЕЗ 2014 Г. ТОЙ ЗАЩИТИЛ ДОКТОРСКАТА СИ ДИСЕРТАЦИЯ НА ТАЗИ ТЕМА. „Обществените поръчки бяха първите неща, с които започнах да се занимавам като юрисконсулт на Военния университет, и с времето се специализирах. Те са ми слабото място, моята професия и хоби, макар че като адвокат аз поемам и други дела. Не поемам само защитата на шофьори, употребили алкохол, и тежки разводи“, разказва адвокатът. Обществените поръчки някак го намерили сами, особено след един семинар по тази тема. Търновецът отишъл там като слушател, обаче задавал толкова много въпроси и очевидно съвсем точни, защото на следващия подобен семинар организаторите вече го поканили като лектор.

Освен това той е в редакционния екип и е автор на специализирано списание, участвал е заедно със свои колеги в писането на книгата „Коментар на промените на Закона за обществените поръчки“, а сега подготвя още една книга в тази област.

Извън двете си професии той се занимава и с обществена дейност като член на мъжкия Лайънс клуб. Бил е два мандата президент на клуба. И е сред основателите на Фестивала на военните оркестри.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “ЗНАКОВИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА НВУ. Събин Събев разбива на пух и прах представите, че военните са скучни и строги мъже

  • 09.08.2016 в 15:07
    Permalink

    Нищо подобно!!!!! Който познава отблизо живота на военнослужещите, знае, че те са ерудирани, не са нито скучни, нито мързеливи, нито ограничени и се справят във всички ситуации!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *