7 четения

Мозъкът на пълните хора е състарен с 10 години

Наднорменото тегло причинява и психични проблеми, тъй като мозъкът на пълните хора е състарен с 10 години, установи британско изследване, цитирано от в.“Дейли мейл“.

Човешкият мозък се свива с годините и това е естествен процес. Но при хората с наднормено тегло темповете на смаляване са значително по-ускорени. Тяхното бяло вещество е подобно на това на хората с 10 години по-възрастни.

В изследването на д-р Лиса Ронън от университета в Кембридж взели участие 473 души на възраст между 27 и 87 години. Учените се концентрирали върху връзката между наднорменото тегло и структурата на мозъка през годините. Участниците били разделени на две групи – едната с нормално, а другата с наднормено тегло. Били констатирани драстични разлики в структурата на бялото вещество на участниците. Пълните хора на 50 години притежавали структура на бялото вещество на 60-годишни. Мозъкът се оказал уязвим в процеса на стареенето, но към това се добавяло и отрицателното въздействие на излишните килограми. Те предизвиквали драстично намаляване на бялото вещество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!