83 четения

ОЦЕЛЯВАНЕ. В порутена къща в Джулюница семейство с две деца кара на ориз и картофи

Катерина и Неделчо Русинови отглеждат две деца в двустайна къща в Джулюница. Постройката е порутена, няма баня, тоалетната е външна, а вратата й се държи на една панта. Покривът на къщата тече, а вътре липсват почти всички електроуреди, от които се нуждае едно домакинство. Менюто на фамилията е еднообразно – картофи и ориз. Месо или кайма се купуват веднъж в месеца. Често пъти двамата си лягат с празни стомаси, давайки последните си залъци на децата, да не заспиват гладни. Надеждата за по-добър живот е напът да напусне Катерина и Неделчо, но желанието да изучат малчуганите е това, което ги крепи в тежкото ежедневие.

Двамата са родители на 12-годишната Михаела, а преди повече от година на плещите им пада отговорността да отглеждат и 8-годишния Сашко. Момчето е син на дъщерята на Неделчо от първия му брак Диана, на която съдът отнема родителските права. Катерина твърди, че тя е наркозависима, и се притеснява, че може да нарани момченцето.

„Преди една година тя остави Сашко при нас и изчезна. След няколко седмици подадохме сигнал в социалната служба в Лясковец, че детето е изоставено от майка му. Оттам стартираха процедура и съдът се намеси. Майката е пристрастена към хероин и има редица кражби зад гърба си. Магистратите й отнеха родителските права и ни повериха детето”, разказа 46-годишната жена. Оттогава Сашко живее при своите баба и дядо и предстои да бъде ученик в трети клас. В отглеждането помага и 12-годишната Михаела, която по думите на майка си е пълна отличничка и тяхна семейна гордост.

Съпругът на Катя работи в местната консервна фабрика и получава минималната работна заплата. „Лошото е, че работата е сезонна и заплащането става с два месеца забавяне. Затова често се налага с получените пари да караме 2 месеца”, твърди жената.

Освен заплатата на таткото фамилията получава от държавата по 150 лв. за Сашко и детски надбавки за него и дъщеря им.

„Диана е осъдена да плаща издръжка за момченцето, но досега не е изпратила нито един лев. Когато съдът го настани при нас, установихме, че то няма личен лекар, нито поставени ваксини. Записахме го при нашата докторка, извадихме му здравноосигурителна книжка във Велико Търново и ни отпуснаха помощ за първокласници. Но сега вече няма такава финансова помощ и трябва да купим за нея и него тетрадки, блокове за рисуване, моливи и още много учебни пособия. Няма откъде да извадим толкова пари”, жалва се Катя. Тя сподели, че след като платят месечния наем на къщата и всички останали разходи, едва остават пари за храна. Друг проблем, пред който са изправени, са дървата за огрев.

„Необходими са ни 200 лева, които няма откъде да спестим. От социалното казаха, че не могат да ни отпуснат помощта за отопление, защото надвишаваме месечния доход. А това е абсурдно!”, сподели 46-годишната жена.

Катя разказа, че децата постоянно имат нужда от дрехи и обувки, защото са във възраст, в която бързо растат и всичко им умалява за няколко месеца. Тя от своя страна пък се нуждае от медицинска помощ, но заради липсата на здравни осигуровки няма как да я получи. Страда от остър хроничен артрит, но няма пари за лекарства и затова приема единствено аналгин, който да намали болката й. Заради болестта не може да работи, а и няма кой да се грижи за децата освен нея.

„И на всичкото отгоре постоянно съм под напрежение заради майката на Сашко. Страх ме е да не се появи изведнъж и да му направи нещо. Детето е много бито от нея и има страхова невроза. Казвам му да чете книжките от училищния списък по един час на ден със сериозен тон и той започва да плаче и да се пази да не го ударя. Като се спомене майка му, започва да трепери от страх”, допълва още Катя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!