57 четения

ТАЛАНТИ. Ученик от П. Тръмбеш изобрети мобилна метеорологична станция, американски сайт му прати награда

Константин Димитров е лауреат на фондация „Миню Балкански”, а последното му творение е уред за мерене на пулс

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ СИ ИМА СОБСТВЕНА МЕТЕОРОЛОГИЧНА СТАНЦИЯ ОТ КРАЯ НА МАЙ? Потребителите са средно по 70 души на ден. Тя е мобилна и може да бъде поставена и да работи навсякъде, но засега действа в родния град на изобретателя си. Разполага със сензори за температура, влажност, скорост и посока на вятъра. Данните от сензорите се обработват за минути и се предават безжично посредством GSM, Wi-Fi и или Bluetooth модули. Устройството е закачено на едно дърво в двора на откривателя. За да намерите сайта на станцията, е достатъчно в Гугъл да напишете само метеорологична станция Полски Тръмбеш, която си има дори лого…

ИЗОБРЕТАТЕЛЯТ КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ Е НА 18 ГОДИНИ И ЩЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНА ГОДИНА В СОУ „Цанко Церковски“. Момчето има вече награди за няколко свои изобретения в областта на електрониката. За станцията пък е лауреат на фондация „Миню Балкански“ за млади таланти в областта на електротехниката и метеорологията и печели втора награда.

Семейството обаче е бедно и Косьо сега дори си няма компютър, а последното му творение – уред за мерене на пулс, който вероятно ще кръсти пулсомер, е направен от джаджите на стария му лаптоп, който се счупил.

Тага изглежда метеорологичната станция
Тага изглежда метеорологичната станция

Майката Валентина е дребен зеленчукопроизводител, а бащата Мирослав налива гориво на бензиностанцията в Раданово. Той също е техничар и си пада по изобретенията, но парите навремето не му стигнали да завърши образованието си. Въпреки бедността, в която живеят, тези хора са едни от най-големите дарители на музея в Полски Тръмбеш и въобще не се оплакват. Радват се на таланта на сина си и се надяват с дарбата си той да има по-добро бъдеще от тяхното…

НА 4 Г. ХВАЩА ПОЯЛНИКА, ПРЕДИ ГОДИНА ПРАВИ ТЕРМОМЕТЪР ЗА ОРАНЖЕРИЯТА В ДВОРА

ОЩЕ НА ЧЕТИРИ ГОДИНКИ КОСЬО ДАЛ ЗНАК, ЧЕ ИМА ДАРБА ДА ИЗМИСЛЯ РАЗНИ НЕЩА. Тогава баща му се занимавал с ремонт на телевизори, а малкият му нарязал телчета и за пръв път взел поялника, споделя Валентина Павлова. Дори след като се поопарил няколко пъти, малкият умник пак не се спрял и продължил да се върти край баща си.

МИНАЛОТО ЛЯТО 17-ГОДИШНИЯТ УЧЕНИК ИЗОБРЕТИЛ УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА и влажността в оранжерията. Термометърът първо измервал само температурата, а после и влажността. Той станал прототип на станцията. За него младият талант е използвал платка, към която са свързани сензори за влажност на почвата, за измерване на температурата и влажността на въздуха и за измерване на температурата на почвата, скоростомер за вятър и предавател за изпращане на данните.

АМЕРИКАНСКИ САЙТ МУ ДАВА НАГРАДА ОТ 273 ДОЛАРА

В НАЧАЛОТО НА 2015 Г. УЧЕНИКЪТ СЕ ЗАПИСАЛ В ЕДИН АМЕРИКАНСКИ САЙТ за изобретения, който открил случайно. През февруари печели награда от различни машинки на стойност 273 долара.

Уреда за мерене на пулс
Уреда за мерене на пулс

„Там споделих различни свои проекти. Качих термометър, вторият ми проект беше за възстановяването на една бормашина на немска компания и с този проект участвах в първия си конкурс в този сайт. Уж на шега, но няколко дни по-късно получих съобщение, че съм спечелил с идеята за бормашината. Пратиха ми комплект инструменти – дрелка, борбашина, ъглошлайф, и т.н.”, споделя Косьо. Тази награда била оценена на 273 долара, но у нас тези машини струват около 3000 лева. Подаръкът от Америка пък пристигнал точно за рождения ден на младежа и той се почувствал щастлив, оценен и забелязан. Освен това администраторите на сайта от Калифорния поели всички разноски за доставката на наградата до Полски Тръмбеш.

ФОНДАЦИЯ „МИНЮ БАЛКАНСКИ“ МУ ДАВА ВТОРА НАГРАДА ЗА МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА СТАНЦИЯ

СЛЕД НАГРАДАТА ОТ АМЕРИКАНСКИЯ САЙТ КОНСТАНТИН ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КОНКУРСА ЗА млад изобретател на фондацията в Стара Загора „Миню Балкански“. Състезанието било в края на юни 2015 г. в едно село край града. Косьо е единствен участник от Великотърновска област, при това като аматьор, без да е ходил на кръжоци или да е учил в специално училище. Победителите са обявени през октомври м.г., а на церемонията в София присъства и френският посланик. Константин Димитров е един от спечелилите второ място с изобретението си на мобилна метеорологична станция.

„Как го е измислил ли? Ние имахме проблем с контролиране на температурата и влажността в оранжерията, а той го реши. После превърна прототипа в станция”, казва бащата на момчето.

За да се направи станцията обаче, трябвали части, които семейството поръчало онлайн от Китай. Всъщност става дума за сензори, които стрували 25 долара. Така Косьо прави малък микрокомпютър, който събира информация от сензори.

НАГРАДАТА НА ФОНДАЦИЯТА Е БИЛА КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕ ПОБЕДИТЕЛЯТ, а за Косьо сумата е била до 1500 лева. Той си поискал осцилоскоп и мултиметър и платки за прототипи за други проекти.

КОСЬО МОЖЕ ДА МЕЧТАЕ ЗА МНОГО УНИВЕРСИТЕТИ, НО ВЕРОЯТНО ЩЕ УЧИ ВЪВ ВОЕННИЯ УНИВЕРСИТЕТ във Велико Търново поради липса на пари. Не е застрахован от кражба на ноу-хауто на своите изобретения, които може и да може да патентова, но това струва много скъпо. Държавата не се интересува от направеното от момчето от Полски Тръмбеш, а фондацията „Миню Балкански“ организира конкурси за млади изобретатели само до 18 г.

Нели СУКОВА

6 коментара за “ТАЛАНТИ. Ученик от П. Тръмбеш изобрети мобилна метеорологична станция, американски сайт му прати награда

 • 09.08.2016 в 15:23
  Permalink

  Sparkfun… Невероятно Оригинално … Изобретение. Купено готово за сглобявнае. Драги журналисти, внимавайте малко повече и не се излагайте. Утре ще кажете, че някой ученик е изобретил операционна система и я е нарекъл Windows 10, защото има прозорци.

  Отговор
  • 10.08.2016 в 7:51
   Permalink

   И защо ,според теб, фондацията е дала награда за изобретението на Косьо ? Може ли да си толкова черноглед и злобен ?

   Отговор
 • 09.08.2016 в 15:46
  Permalink

  Коцето е един от най-талантливите роботици в П.Тръмбеш.Не говори глупости.Един прост кит готов за сглобяване се нуждае от програмиране в повечето случаи.Не е проста работа, а ако мислиш, че е драсни на вестника да напишат нещо и за теб да ти видим таланта.Оценявай труда на другите, колкото и малък да е той – труд е и са положени усилия, а щом са го оценили от щатите, значи не е напразно !

  Отговор
  • 10.08.2016 в 16:32
   Permalink

   Много добре знам какво трябва и доколко проста или сложна работа е. Само че, ако прочетеш пак по-внимателно ще забележиш изрази като „изобретател“ и други подобни. Не става въпрос за изобретение по никакъв начин. Нито термодатчиците си е направил сам, нито са нещо дефицитно, екзотично или подобно. Иска да се занимава, занимава се, купил си платка и части, сглобил. НО, не е изобретил абсолютно нищо (освен може би топлата вода). Така че бъдете позитивни и не-злобни колкото си искате, но си махнете розовите очила – отнася се и за журналистите в Борба.

   Отговор
   • 12.08.2016 в 14:02
    Permalink

    зАЩО НЕ ПИТАШ ФОНДАЦИЯТА ЗАЩО Е ДАЛА НАГРАДА ЗА ИЗОБРЕТЕНИЕ, А НЕ ЗА СГЛОБЯВАНЕ И ДА СПРЕШ ДА БЪДЕШ НЕВЕЖА ?!

 • 10.08.2016 в 12:27
  Permalink

  Браво – страхотен талант!
  Не се занимава с глупости – а със полезни работи – дава нещо на света.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!