9 четения

Ентусиасти пренасят мигриращи костенурки в кофи

Ентусиазирани природозащитници помагат на мигриращи костенурки да пресекат магистрала в американския щат Индиана, като ги събират и пренасят в кофи, предаде Асошиейтед прес.

Освен че подпомагат миграцията на бавно движещите се създания, участниците в инициативата, организирана чрез Фейсбук, събират данни за изследователи от катедрата по биология в университета на Индиана.

Природозащитничката Амбър Слотърбек обяснява, че това време на годината е натоварен миграционен период за костенурките. Откакто край магистралата, през която преминава миграционният им маршрут, е поставена ограда, по-малко костенурки и други животни загиват на пътя.

В рамките на инициативата една група е събрала 46 живи костенурки край оградата, а друга – 11. Намерени са и пет мъртви костенурки.

„Ако я нямаше оградата, голяма част от тези създания вероятно щяха да бъдат прегазени на пътя“, казва Лея Дресдоу, член на една от спасителни групи.

Живите костенурки са събрани и пренесени в кофи до близко езеро. Освен че подпомагат миграцията им, природозащитниците мерят костенурките, определят вида и пола на всяка от тях, записват отличителни физически характеристики и отчитат времето от деня и условията, в които са намерени животните. Събрана информация се предоставя на изследователи от катедрата по биология в университета на Индиана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!