martineli

martineli

Любомира от Свищов спечели злато по математика в Хонг Конг

ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА В ХОНГ КОНГ СПЕЧЕЛИ ЛЮБОМИРА ДИМИТРОВА ОТ СВИЩОВ. Тя е осмокласничка в СУ „Николай Катранов“ и спечели правото да отиде на престижния световен форум, след като победи на финала на международното състезание „Математика без граници“.

На олимпиадата Любомира се е справила блестящо с 30 задачи, всяка от които е била с отворен отговор. Всички условия задължително са на английски език, а учениците са имали 90 минути време, за да стигнат до верните отговори.

Миналата година тя участва в азиатското състезание SASMO, което се провежда в Сингапур. Тогава Любомира се състезава със 17 000 деца на възраст от 9 до 18 г. от 700 страни и спечели златна значка. Освен това талантливото момиче успя да достигне до финала и на световното математическо състезание в Китай.

Освен по математика Любомира е добра и по история. Миналата година тийнейджърката успя да се класира втора и на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, побеждавайки близо 40 свои връстници. Освен това свищовската ученичка е печелила голямата награда от националния конкурс за поезия още докато е била на 9 години. Има първо място в Първия национален конкурс за къс хумористичен разказ, организиран от международната фондация „Алеко Константинов“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *