7 четения

Бумеранг. Ловът, риболовът и земеделието са по-големи врагове на биоразнообразието, отколкото климатичното затопляне

Ловът, експлоатацията на горите, свръхриболовът и интензивното земеделие заплашват повече биоразнообразието, отколкото климатичните промени, заявиха учени, цитирани от Франс прес.

“Що се отнася до заплахите за биоразнообразието, медиите все по-често са склонни да фокусират вниманието си върху климатичните промени – заявиха Шон Максуел, Джеймс Уотсън и Ричард Фулър от университета на Куинсланд в Австралия. – Въз основа на изследване, свързано с опасностите за 8688 вида в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, обаче установихме, че свръхексплоатацията на природните ресурси и интензивното земеделие са главните причини за намаляване на биоразнообразието. Следователно е изключително важно Международният съюз за защита на природата да направи нужното, за да може борбата с климатичните промени да не засенчи приоритети, свързани с оцеляването на фауната и флората по света.”

Те призоваха защитниците на околната среда да концентрират усилията си в борбата срещу свръхексплоатацията на природни ресурси и интензивното земеделие. 72 на сто от изследваните видове са застрашени в резултат на свръхексплоатацията на горите, лова и свръхриболова, отбелязват авторите на изследването. Например суматранският носорог, горилата и китайският панголин са ловувани незаконно, докато мианмарската чипоноса маймуна е застрашена заради експлоатацията на горите. Интензивното земеделия пък застрашава 62 на сто от изследваните видове, включително африканския гепард и суматранската видра.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Нейчър”.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!