Съветите на доказан майстор. Зарзаватът, оцетът и бурканът – трите тънкости при приготвянето на зимнина

МНОЗИНА ГО НАРИЧАТ ЦАРЯ НА ТУРШИИТЕ, ЗАЩОТО ВПЕЧАТЛЯВА И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЦЕНИТЕЛИ НА ДОМАШНА ЗИМНИНА, КОЯТО ГАНЧО ПЕТКОВ ПРИГОТВЯ ОЩЕ ОТ МАЛЪК И ГО ПРАВИ И ДО ДЕН-ДНЕШЕН С МАЙКА СИ. Не крие, че това му доставя удоволствие и го разтоварва от напрежението на професията му електротехник.

„Правим с майка туршии, откакто се помня, произвеждаме си сами зарзавата в нашите градини край Мусина и правим стотици буркани туршии, компоти и лютеници. Така си осигуряваме и качествени храни през зимата, защото вкусът няма нищо общо с този на купешките. Мястото вече ни е проблем и сме принудени да вземем още едно мазе”, разказва мъжът. Според него бурканите тип „Омния“ са два вида и това е първото, с което трябва да внимаваме, когато приготвяме зимнина.

Заради липсата на конкретен стандарт и разминаване в матриците част от бурканите, които се използват у нас, са с диаметър на отвора 82 милиметра и 82,3 милиметра. Затова, преди да ги затваряте, пробвайте с капачка от кой вид са, за да няма бомбажи, предупреждава спецът. Винтовите буркани също дават лека разлика при затваряне и затова трябва да се прецени кой производител на капачки трябва да се предпочете. Според Ганчо при приготвянето на туршии много важен е и материалът и препоръчва да се купува зарзават от хора, които не ползват химия, за да гонят печалби.

От изключително значение е и оцетът. Всеки потребител внимателно трябва да чете етикетите, когато купува. Ако на тях пише „Винен оцет”, всичко е наред, но ако има единствено надпис „Оцет”, без да се уточнява произходът, трябва да стане ясно, че в него има единствено химия и оцетна киселина. Литър качествен винен оцет се прави от 1,5 литра вино и няма как да струва 30 стотинки.

Ето и две от рецептите на Ганчо:

Хрупкав микс

Продукти: 3 л вода, 6 с.л. едра сол, 1 ч.ч. оцет. Зеленчуци по избор: керевиз, зелени домати, моркови, цветно зеле, чушки – най-подходящи са жълти, но може и зелени.

Начин на приготвяне: На дъното на бурканите се слагат клонки керeвиз. Върху тях се нареждат цели надупчени зелени домати, накъсано на розички цветно зеле, нарязани на две моркови, зелени чушки, цепнати леко на връхчето. В средата и най-отгоре на буркана се слагат пак стръкчета целина.

Приготвя се саламурата, като се слагат водата и солта да заврат. После се изсипва оцетът, разбърква се и се снема от огъня. Веднага се заливат приготвените със зеленчуците буркани. Затварят се с капачки. Два-три дни бурканите се обръщат нагоре-надолу по един-два пъти на ден. Туршията е готова след няколко дни.

 

Шарена мързеливка туршия

Продукти: зеле – 1 кг, моркови – 2 кг, домати – 2 кг зелени, камби, 2 кг целина – 1 глава с листата, корнишони – 1 кг, чесън, черен пипер – на зърна, копър, листа от вишна.

Марината за 3-литров буркан: оцет – 250 мл, до долната резка на буркана, сол – 4 с.л. равни, захар – 5-6 с.л. равни, аспирин – 3 броя.

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се измиват, почистват и се нарязват както ви харесва. Може да оставите по-малките цели. На дъното на буркана се слагат всички продукти за маринатата, аспирините, копърът, листата от вишни. Допълнете буркана със зеленчуците. Кипнете вода в голяма тенджера и долейте в буркана, докато още е вряла. Затворете с капачка и обърнете буркана с капачката надолу. Три-четири дни обръщайте бурканите нагоре-надолу, за да се разтвори всичко и да се овкусят зеленчуците.

С. МАРИНОВ

3 коментара за “Съветите на доказан майстор. Зарзаватът, оцетът и бурканът – трите тънкости при приготвянето на зимнина

 • 16.08.2016 в 12:51
  Permalink

  Хей, хора, живеем в ХХІ в., за какви туршии ми говорите? Сигурно ще кажете, че вкусът нямал нищо общо с купешкия – ок, ама тогава не искайте да стигнете германците, там на никой не му минава през акъла да си прави туршии.

  Отговор
 • 16.08.2016 в 15:22
  Permalink

  По хубаво нещо от домашното няма !
  Я лютеница, я вино, я компот, я трушия…
  Иначе в Европа и в 17 век и 18 и 19 век не са правили трушии, мързи ги.
  Ама който пие ракия, иска качествена салатка 😉

  Аз одобрявам да има повече такива статии – за неща свързани с ежедневието ни.

  Отговор
 • 16.08.2016 в 16:57
  Permalink

  Никой не те задължава да правиш нито пък да консумираш туршии. Лапай всичко което ти е на сърце. Човек сам избира какво да хапва.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *