14 четения

Най-добри сред най-добрите. Американските университети продължават да доминират в шанхайската класация

Американските университети продължават да доминират в шанхайската класация, като Харвард я оглавява за 14-а поредна година, съобщи АФП.

Първите три и осем от първите десет места заемат американски университети. На второ място е Станфорд, както и миналата година. Следва Бъркли, който се е изкачил с едно място. Четвърти е Кембридж, с една позиция по-високо от миналата година. След него са Масачузетският технологичен институт и Принстън.

Единствените останали четири неамерикански университети в топ 20 са Оксфорд на 7-о място (+13 места), Лондонският университетски колеж – на 17-о място (+1), Федералният технологичен институт в Цюрих – 19-о място (+1), и Токийският университет – 20-о място (+1).

След САЩ с най-много университети в класацията са Китай, Германия, Великобритания, Австралия и Франция.

Класацията на 500-те най-добри университета в света се изготвя от независимата фирма “Шанхай ранкинг кънсълтанси” от 2003 г. по шест критерия, сред които спечелените Нобелови награди от бивши студенти, броят на най-цитирани изследователи в съответните дисциплини, броят на публикациите в списанията “Сайънс” и “Нейчър”. Създателите й претендират, че тя е най-надеждната в света, защото е насочена към изследванията и естествените науки за сметка на хуманитарните и социални дисциплини. Много европейски специалисти обаче не са съгласни с този принцип.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!