5 четения

Проф. Хитко Вачев започна да проучва манастирския комплекс в подножието на Царевец

ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ ЗАПОЧНА АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА МАНАСТИРА „УСПЕНИЕ НА СВЕТА БОГОРОДИЦА”, КОЙТО СЕ НАМИРА В ПОДНОЖИЕТО НА ЦАРЕВЕЦ. Археологът стартира с малък ритуал в параклиса, който направи миналата година с лични средства и който е посветен на двете покровителки на Велико Търново Св. Богородица и св. Петка.

„Надявам се да успея да допроуча манастирската църква и да доразкрием базиликата, на която попаднахме миналото лято. Разкопките са подчинени на два основни момента – единият е свързан с религиозния живот в селището и аз много силно вярвам, че в края на това лято ще знаем повече. Освен това, ако успеем да приключим с разкопките на църквата и базиликата, ще може да започне изработването на проекта за консервацията и реставрацията на тези две култови постройки”, обяснява проф. Вачев. Той ще работи на обекта поне два месеца заедно с Илиян Петракиев, който е зам.ръководител на археологическата експедиция.

Двамата копаят манастира вече трето лято. За тези две години успяха да разкрият манастирската църква, датирана към XIII в. „Оказа се, че това място от дълбока древност е култово и е свързано с религиозни обреди. Това, че тук винаги е било свята територия, доказва и фактът, че под основите на църквата попаднахме на ранновизантийската базилика”, допълва археологът. Базиликата е с внушителни размери и според професора променя представите на експертите за големината на градовете през 5 – 6 в.

ПЪРВИЯТ ДЕН НА РАЗКОПКИТЕ НЕ Е ИЗБРАН СЛУЧАЙНО, 15 СЕПТЕМВРИ Е УСПЕНИЕТО НА СВЕТА БОГОРОДИЦА, А ПРОФ. ВАЧЕВ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ МАНАСТИРЪТ МУ Е ПОСВЕТЕН НА УСПЕНИЕТО НА БОГОРОДИЦА. „Местоположението и дори минималните данни, които има в „Похвалното слово за Евтимий” от Григорий Цамблак, не оставят съмнение в това. Според написаното от Цамблак манастирът се намира до града и е разположен на място с блатна растителност. В подножието на обекта тече Янтра, която през XIV в. е била доста пълноводна и е създавала условия тук да вирее блатна растителност. А и артефактите, които откривахме през двете археологически експедиции, също доказват тезата ми”, убеден е проф. Вачев, който припомня за една от най-интересните си находки – мозаечната икона на Богородица.

С 30 000 ЛВ. ЩЕ РАБОТИ ТЪРНОВСКИЯТ АРХЕОЛОГ ТОВА ЛЯТО. Средствата са от Министерството на културата и от двама дарители. Единият е търновецът Валери Младенов, вторият спомоществовател е енергийният системен оператор на България. Средствата от там проф. Вачев получил благодарение на съдействието на Пламен Радонов, който е член на Надзорния съвет на оператора.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!