5 четения

Разследват разстрел на агресивно теле пред очите на 3-годишно дете в Правда

УБИЙСТВО С ЛОВНА ПУШКА НА АГРЕСИВНО ТЕЛЕ ПРЕД ОЧИТЕ НА 3-ГОДИШНО ДЕТЕ В ПРАВДА разследва прокуратурата в Горна Оряховица. Стрелецът бил съсед и гледал крави, телета, прасета и кокошки. Едно от добичетата обаче било много агресивно и един ден мъжът решил да го гръмне в двора със законната си ловна пушка, която няма право да ползва не по предназначение. През това време бащата на момченцето го бил извел пред дома си, а вратите на съседния двор били отворени. Чул се изстрел и мучене, а детето видяло кървавата гледка и започнало да плаче. Бащата решил, че това е недопустимо, и дал сигнал на тел. 112. Полицията прибрала ловната пушка, а после започнало досъдебно производство.

ПРЕД РАЗСЛЕДВАЩИТЕ ФЕРМЕРЪТ КАЗАЛ, ЧЕ Е УЧУДЕН ЗАЩО му искат обяснение, след като не бил навредил на никого и гръмнал със законната си пушка собственото си непослушно добиче в собствения си двор. Бащата съсед пък обяснил, че това не е редно, защото 3-годишното дете е стресирано, а семейството има и бебе. Освен това съседът често си пускал кучетата свободно, а при клане на добитък изхвърлял карантиите в реката.

Стрелецът вероятно няма да бъде даден на съд, защото до 1997 г. в нормативите е било написано, че ловно оръжие не може да се ползва в населено място. Сега това го нямало в правилниците на ловджиите, но пък на изпит те се учели, че не могат да ползват оръжието си в населено място. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност обаче едно добиче не може да се застрелва, а трябва да се евтаназира от ветеринар и след съответните разрешителни. Само за това нарушение стрелецът може да получи до 2500 лв. глоба и друга глоба за ползване на пушката не по предназначение. За това обаче съответните институции трябва да му издадат наказателно постановление, но преди това прокуратурата трябва да ги уведоми…

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!