Съкращават шефове в Община Велико Търново, пестят от заплати

Създава се ново звено в администрацията, което ще отговаря за старите сгради

ГОТОВО Е НОВОТО ЩАТНО РАЗПИСАНИЕ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СВАЛИ ДРАСТИЧНО ПАРИТЕ ЗА ИЗДРЪЖКА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, ПОТВЪРДИ СПЕЦИАЛНО ЗА „БОРБА“ кметът Даниел Панов. Съкращават се 6 ръководни длъжности, създават се нова дирекция и ново звено. Идеята е да се оптимизира както самата администрация, така и да се подобри качеството на работата и същевременно да се намалят разходите. Според запознати постепенно ще бъдат махани и работещите пенсионери. Кметът Даниел Панов запазва щата на тримата си заместници, които ще отговарят за строителството и устройството на територията, финансите и хуманитарните дейности. С много по-големи правомощия става главният архитект на града Николай Малаков, който е на пряко подчинение на градоначалника. Със същия статут са и кметовете на кметства и кметските наместници, както и главният секретар Мина Илиева, която контролира пряко цялата администрация.

„Създаваме звено „Културно наследство“, което се прави по сила на Закона за опазване на културното наследство. Това ще помогне много при грижата за старата част и недвижимите паметници на културата, които формират облика на града, и туристите идват заради тях“, обясни градоначалникът. То ще се състоят от най-малко трима души. Те ще могат да издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории от световно и национално значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район. Звената ще работят под методическото ръководство на Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство. Представител на института ще участва в подбора на специалистите в новата структура.

ДРУГА ВАЖНА ПРОМЯНА Е РАЗРАСТВАНЕТО НА СТРУКТУРАТА, ОТГОВАРЯЩА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ. Досега тя бе със статут на отдел, но вече става самостоятелна дирекция, а ръководителят Вежен Пенев става главен директор. Закрива се общинското предприятие „Пазари“, както и местният инспекторат, а работещите в тях преливат в няколко дирекции.

Общата численост на администрацията ще е 220 служители.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Съкращават шефове в Община Велико Търново, пестят от заплати

  • 17.08.2016 в 13:29
    Permalink

    КМЕТЕ, назначи ме на работа в общината- един пенсионер по-вече бълха я ухапала държавата. Ние сме бъдещето на страната. Младите да отиват по Европа.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *