17 четения

6 млн. лв. влезли за 5 години в малките населени места на Търновската община

ТАЗИ ГОДИНА МНОГО ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ СА НАСОЧЕНИ КЪМ СЕЛАТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В МОМЕНТА НЯМА НИТО ЕДНО СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ, а тъкмо напротив – навсякъде текат ремонти на инфраструктурата, обявиха от местното Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”. Организацията с нестопанска цел си партнира успешно с местната власт, в резултат на което през последните пет години в населените места се изграждат паркове и детски площадки, асфалтират се улици, подменят се водопроводи, слагат се камери, откриват се центрове за работа с деца и пенсионерски клубове. Една от добрите и видими инициативи на Община Велико Търново е програмата „Местни инициативи”. 900 000 лева имаха

кметовете и кметските наместници на разположение в периода 2011 – 2015 г., а през тази година бюджетът е с рамка от 400 000 лева. За последните пет години инвестициите за инфраструктура, поддръжка на общински сгради, читалища, училища и детски градини, за облагородяване и благоустрояване са на обща стойност над 6 милиона лева.

„Община Велико Търново няма възможност да печели проекти по Програмата за развитие на селските райони, но пък помага със средства чрез други финансови механизми. Освен няколко махали в прохода Хаинбоаз, от 36 села нито едно не е със затихващи функции. Много пъти от другите общини и области ни питат как успяваме да поддържаме селата. Местната власт прави всичко възможно за облагородяването и благоустрояването. Затова хората се връщат. Имаме 19 младежки центъра. Навсякъде има пенсионерски клубове, където дейността е активна”, доволни са от Сдружението на кметовете и кметските наместници. Последните наблюдения показват, че населението в селата не намалява, а остава постоянна величина. В най-близките до Велико Търново населени места жителите дори стават повече. Така например Беляковец преди десет години е било с 500 жители, а днес в него живеят 1000 души. В с. Леденик се радват на положителен естествен прираст – новородените са повече от починалите жители, а от 1200 жители над 200 са на възраст под 21 години.

С. МАРИНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!