Вътрешен баланс. Хората са най-склонни да домакинстват, когато са щастливи

Когато са щастливи, хората съзнателно се насочват към домакински задължения, работа или редена на опашки, сякаш за да се вразумят, съобщи в. “Дейли мейл”, позовавайки се на американски учени.

Този “саботаж” на щастието може да изглежда странен, но така сигурно природата се грижи да се изпълняват и рутинните задачи, обясниха учените.

Когато са потиснати пък, хората естествено се насочват към дейности, които повдигат духа – спорт, разходки, ядене и пиене.

“Представете си средностатистическа жена, която се чуди какво да прави в неделя следобед – каза Максим Такет от Харвардското медицинско училище в Бостън. – Ако тя е особено нещастна сутринта, е два пъти по-вероятно да отиде на разходка следобеда, отколкото ако се е чувствала щастлива. И обратното. Ако жената е била щастлива сутринта, вероятността да почисти апартамента си следобеда е с 30 процента по-голяма”.

Обяснението е, че човешките действия, дори в ежедневието, се ръководят от хедонизма. Този принцип минимализира отрицателния ефект и максимализира положителния. Затова, когато се чувстват зле, хората се опитват да правят нещо приятно, например да ядат храна, която ги успокоява, или да потърсят утехата на приятели. Щастието пък ни мотивира да работим и да се справяме със задължения, които ще са полезни за здравето и финансите ни в бъдеще.

Учените са стигнали до тези изводи, анализирайки данни за почти 30 000 мъже и жени, анкетирани на редовни интервали какво правят и как се чувстват. Средната възраст на участниците е била 28 години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.