118 четения

Двете лица на някогашното кино „Полтава”. Северната част на модерния някога комплекс е превърната в бунище и се руши

Една от емблематичните и най-красиви сгради на Велико Търново, бившето кино „Полтава” в центъра на старата столица, е превърнато във вонящо бунище и се руши. Южната фасада на монументалната сграда е представителна и там се помещават банка и няколко елитни заведения, които я поддържат в прекрасен вид. На север обаче нещата са направо трагични. Входната врата, водеща към киното, е закована и залостена, за да не влизат вътре клошари и наркомани. Това обаче не е спряло хулиганите, които са превърнали района в истинско бунище. От двете страни на стъпалата, водещи към площадката пред входа, са разхвърляни всевъзможни хартиени и пластмасови отпадъци: кофички от кисело мляко, бутилки и кенчета от бира, безалкохолни и минерална вода. На метри от стълбите пък мястото очевидно редовно е използвано за безплатна градска тоалетна, секс бардак и още нещо, тъй като е осеяно с човешки изпражнения, презервативи, дамски превръзки, страници от порно списания, обелки от колбаси и други

Залостената врата на бившето кино.
Залостената врата на бившето кино.

невероятни комбинации. Единственото, което липсва в картинката, са спринцовките с остатъци от дрога. И ако бунището лесно може да бъде изчистено за по-малко от половин час, то страшното и непоправимото се случва върху фасадата на бившия кинокомплекс, който бавно и неумолимо се руши. Табелата „Кино/Cinema” продължава гордо да стои закачена над входната врата, но около нея тухлите вече са наполовина натрошени и измити от природните стихии.

Рушащата се сграда е на метри от улицата, по която ежедневно минават десетки туристи на път към ул. „Гурко”. И ако за българите подобна нелицеприятна гледка очевидно отдавна не прави впечатление, то у чужденците тя предизвиква истински шок. Семейство азиатски туристи, спрели пред киното, дълго клатеха глави и цъкаха с уста учудено и неодобрително, докато старателно заснемаха от всеки ъгъл паметника на престъпно безхаберие и немарливост, намиращ се в центъра на културно-историческата столица на България.

kino poltava 3Комплексът „Полтава” е построен в началото на 70-те години на миналия век и по своята разчупена и нестандартна архитектура се отличава от останалите произведения на скучното соцстроителство. По онова време в него има два киносалона и кафе-сладкарница. След 1989 г. сградата е купена и след това отново е продадена на части, като всеки от новите собственици се грижи само за своята част. А северната част на сградата от години е оставена на тихо и бавно разрушаване.

Иван ГЕОРГИЕВ

3 коментара за “Двете лица на някогашното кино „Полтава”. Северната част на модерния някога комплекс е превърната в бунище и се руши

 • 18.08.2016 в 12:46
  Permalink

  Авторите на статията са направо скарани с географията; не южната, а северната (по-скоро северозападната) фасада е що-годе поддържана, а южната (югоизточната), а не северната е в окаяно състояние….

  Отговор
 • 18.08.2016 в 22:10
  Permalink

  Жалко за хубавото кино! Киното на моята младост! А колко хубави неща още, вече ги няма!

  Отговор
 • 19.08.2016 в 0:02
  Permalink

  Никога няма да забравя тежките пиянски нощи с Водка Синева 3 литра за 5 лева във Фешън клуб и пияните палави мадами от студентски произход къде моряхме с верни другари.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!