7 четения

Ловки и изобретателни апаши шетат из магазините и заради калпави закони се измъкват безнаказано

ДЕСЕТКИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО МАГАЗИНИ „ВСИЧКО ЗА 1 ЛЕВ“ И „ДРЕХИ НА КИЛОГРАМ“ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТАРАТА СТОЛИЦА, СА ОБИРАНИ ПО ВСЕВЪЗМОЖНИ НАЧИНИ с изключителна ловкост и изобретателност, а „Борба” е първата медия, на която бяха предоставени кадри от охранителните камери. Почти няма магазин в центъра, както и по основните търговски улици „Независимост“, „Стефан Стамболов“ и „Васил Левски“, които да не са обирани от посетители. Един от популярните способи е да се вземат дрехи за проба, след което купувачът „забравя“ да съблече някоя от тях под своите и необезпокоявано си тръгва. Други пък тъпчат лека конфекция на дъното на пазарски чанти, пълни със зарзават, и минават край нищо неподозиращите продавачи.

„Много хора не крадат от бедност. От недоимък се задигат боб, леща, а ние няколко пъти хващаме добре изглеждащи клиенти с шоколади, бутилки скъп алкохол, кайма, мед и какво ли не“, коментира Христо Николов, собственик на квартален магазин.

ВИКТОРИЯ КРЪСТЕВА, КОЯТО ДЪРЖИ ЕДИН ОТ ПОПУЛЯРНИТЕ МАГАЗИНИ В ЦЕНТЪРА НА СТАРАТА СТОЛИЦА, РАЗКАЗВА, ЧЕ в обекта й няколко пъти влизали добре облечени жени и започвали да разглеждат. В един момент едната заговаря продавачката и пожелава да види стока, която се намира зад гърба й. В същото време останалите започвали да тъпчат светкавично в чантите си каквото им попадне. „Виждаме го после на камерите, но за жалост, не можем да преценим веднага, че дадена стока липсва. Когато предоставяме кадрите на полицията, се изправяме пред проблема установяване на самоличността, защото повечето крадци са гастрольори от други градове“, разказва още Виктория.

Повечето малки магазини нямат специална охрана и разчитат само на нюха на персонала или на камерите, които се преглеждат само при съмнения или на случаен принцип.

ХОРА ОТ ТРЕТАТА ВЪЗРАСТ ОГЛАВЯВАТ КЛАСАЦИЯТА ЗА НАЙ-МНОГО КРАЖБИ В ОБЕКТИТЕ НА „БИЛЛА” И СВА, показа наша проверка.

Един от последните обири е дело на зрял мъж, който камерата е запечатала в търговски обект на ул. „Н. Габровски“.
Един от последните обири е дело на зрял мъж, който камерата е запечатала в търговски обект на ул. „Н. Габровски“.

„Взимат и се правят на разсеяни, оправдават се с възрастта си и разчитат да им се размине. Взимат дребни неща, но това си е щета. У нас законодателството е такова, че за щети до 100 лв. никой не се занимава. Освен това, даже и да сигнализираме полицията, се почват едни разпити, обяснения, разтакаване и губене на време и затова предпочитаме да се справяме сами”, коментират от персонала.

Колкото и невероятно да звучи, краде се даже от книжарници. Един от парадоксите е свързан с една от тях, разположена на централната улица „Васил Левски”. Продавачите с ужас откриват, че им изчезват книги, и започнали да наблюдават. Така бил изловен… университетски преподавател, разбра „Борба”.

Сред топ крадците по местните магазини са и циганите. Най-често те нахлували по няколко и докато някои от тях питали продавачите за нещо, останалите тършували и се изнасяли. Ромка с малко дете е друг от използваните варианти. „Взимат стоки и ги слагат в количката на детето, в дрешките му и даже в памперсите, разчитайки, че никой няма да заподозре. Винаги щом влезе циганка с дете, сме нащрек”, не крият търговци. През последните няколко месеца обирите на стоки са зачестили, заради което по-големите магазини си наемат охранители. Други пък поставят специални чипове на артикулите със стойност над 25 – 30 лв., които се свалят след плащане на касата, и ако някой задигне стока с чип, без да плати, на входа се задействат датчици.

ИЗДЪЛБАНИ КНИГИ И БЕЛЬО СА СРЕД КУЛТОВИТЕ ТАЙНИЦИ ЗА КРАЖБИ. Сред най-дръзките апаши не липсват и жени с перфектна визия.

„Крадат ни, естествено. Това вече се счита за нормално у нас и затова всички продавачки минават специален инструктаж. Залавяли сме многократно наточени мацки, които влизат и изнасят парфюми, шампоани и всичко, каквото си харесат. Като ги пипнем, ни обясняват, че имат възможност да платят, но просто са забравили. Един от последните ни случаи е с жена, която имаше силиконов бюст и явни финансови възможности, но бе „прибрала” лак за нокти от 6 лв.”, разказва Весела Никова, която държи магазин за парфюми на ул. „Независимост”.

Едни от най-популярните места за скриване на стоките са сутиените и долното бельо. Проблемите обаче идват от факта, че ако стоката е по-обемиста, изпъква. Използва се и един популярен метод, предимно от студенти – издълбана книга. Малцина подозират, че в томче на „Война и мир” например с издълбана дупка във вътрешността може да бъде скрит мобилен телефон или скъпа козметика, но подобни тайници са били засечени няколко пъти, обясняват собственици на магазини във Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Ловки и изобретателни апаши шетат из магазините и заради калпави закони се измъкват безнаказано

  • 18.08.2016 в 15:37
    Permalink

    Жалко,че и нашоя град се напълни с цигани (крадци,джебчии) и всякаква сволоч … За какъв туризъм кви 5 лева говорим,като навсякъде крадци и просяци ужаасТТТ, крайно време е да се вземат адекватни мерки !!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!