56 четения

Правителството одобри продажбата на 9-етажния хирургически блок и друг имот на областната болница

„Кауфланд“ и частна клиника кандидати за апетитните терени

ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗРЕШИ ДА БЪДАТ ПРОДАДЕНИ ДВА ИМОТА НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”, С КОЕТО ПРЕПОТВЪРДИ И СТАНОВИЩЕТО НА СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ ЗА СДЕЛКАТА. Великотърновският общински съвет също бе „за“, а „против” гласуваха представителите на останалите общини, които също са акционери. Продажбата на 9-етажния хирургически блок, който стои на груб строеж от 30 години, и терен на ул. „Магистрална“, също притежаван от лечебницата, ще бъде чрез търг. Предстои изготвянето на оценки и определянето на параметрите за участие.

Основният мотив за сделките на управляващите е, че липсват икономически и социални мотиви от влагането на финансови средства за поддръжката на имотите. Същевременно средствата, получени от продажбата, ще останат изцяло в лечебното заведение и ще се използват за инвестиции в осъществяването на болнична помощ и обединението на двете бази – Стара и Нова болница.

Сделката е една от най-апетитните и се подготвя от години.

Целият терен с недовършения хирургически блок е с лице на ул. „Краков“ и е с площ от 18,9 дка. Намеренията на директора на областната лечебница д-р Стефан Филев е със средствата от продажбата да се изгради нова болница в останалите свободни терени и на едно място да се съберат базите на Нова и Стара болница, тъй като ежегодно загубите от транспорта и логистиката между двете надхвърлят 600 хил. лв. Другият терен, на който се намира паровата централа на болницата, е 1,4 дка. Локацията му също е отлична – в съседство на бензиностанцията на ОМV в посока София.

„КАУФЛАНД“ ВЕЧЕ ИМАТ ДЕПОЗИРАНА ОФЕРТА ЗА ТЕРЕНИТЕ НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА, НО ДВА ПЪТИ БЯХА СТОПИРАНИ ДА ГИ КУПЯТ. Веригата отдавна иска да стъпи в болярския град, като няколко пъти оглеждаше да купи част от складовете на бившата „Търговия на едро”, както и частен терен срещу мола. Според запознати едни от сигурните мераклии за имота са именно те, независимо че проектът им ще се оскъпи заради това, че ще трябва да събарят недовършения блок и да финансират депонирането на отпадъците и останалата работа. Няколко пъти пък кметът Даниел Панов разкри, че към Велико Търново има инвестиционен интерес за изграждането на частни болници – кардиологична и ортопедична. Стърчащият на груб строеж комплекс би бил най-подходящото място за тях.

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

9 коментара за “Правителството одобри продажбата на 9-етажния хирургически блок и друг имот на областната болница

 • 18.08.2016 в 12:59
  Permalink

  Ама нещо се мълчи какво се случва със терените и базата на Стара болница след сливането с Нова… Мина уж между другото преди време, план за нова пътна инфраструктура там и понеже случайни неща няма съвсем логично е да се заключи, че и там ще се намърдат строителните предприемачи тихомълком и ще се пръсне поредният строителен термитник…

  Отговор
 • 18.08.2016 в 13:00
  Permalink

  Дано Кауфланд дойде. Тогава Билла и Лидл ще клекнат. Преди няколко години в Ботевград стъпи Кауфланд. Малко след това дойде и Била, но не можа да се пребори с Кауфланд и напусна. Според мен горните две вериги плюс СБА павят така че Кауфланд да не стъпи в града. От областните градове само Смолян и В.Търново нямат Кауфланд.

  Отговор
  • 18.08.2016 в 19:42
   Permalink

   Абе хора, та нали на Kaufland и LIDL собственика е един и същ : немската семейна група Schwarz Beteiligungs GmbH, със седалище Neckarsulm, Германия. Групата е контролирана от едно от най богатите семейст в Германия! Само че колкото повече такива магазини се появяват, повечето малки магазини ще фалират, местните земеделски стопани по малко ще произвеждат и продават, а българите ще ядат все повоече полски домати и други чужди стоки.

   Отговор
 • 18.08.2016 в 13:51
  Permalink

  Дано построят Кауфланд,че в Горнооряховския не можеш да минеш от хора.

  Отговор
 • 18.08.2016 в 16:41
  Permalink

  Кои ли са най-вероятните фирми които ще строят там ? В Търновската болница отдавна се работи на ишлеме …

  Отговор
 • 19.08.2016 в 2:40
  Permalink

  Кауфланд е много по-добър.А Лидл е жалка работа.

  Отговор
 • 19.08.2016 в 10:17
  Permalink

  Дано направят добро частно болнично заведение; хранителни магазини бол, но дори за „най-елементарни“ медицински услуги трябва да бием път до Плевен, София или Варна.

  Отговор
 • 19.08.2016 в 11:45
  Permalink

  Абе хора ,вие в ред ли сте. Що за дивотия – грозния бокс на кауфланд в двора на болница – с всичките му контейнeри за боклуциq отпадъци и прочие – това е повече от абсурдно. То е ясно че кауфланд са се разбрали предвапрително за това – те от сто години го искат тоя терен – и са раздали кеш на когото трябва. Но не виждам как кауфланд ще помогне на града – като назначи безработни учителки за касиерки със заплата 400 лв. ли? А за дребничката Ви радост да купувате кремвирши за 2.30 вмест да ходите „у кауфланда ,у горна“ – просто нямам думи.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!