21 четения

Тъща води зет си от Неапол да си прави пломби във В. Търново

ТЪЩА ДОВЕДЕ ЗЕТ СИ ОТ ИТАЛИЯ ДА СИ ОПРАВЯ КАРИЕСИТЕ И ПЛОМБИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Вече трета поредна година неаполитанецът Дженаро оставя съпругата си българка да пази къщата на брега на Тиренско море и идва на гости на тъстовете си за по седмица – две. Целта на посещението му е, освен да натовари на връщане буса с български компоти и туршии за зимата, също и да си направи зъбите. Дженаро вече си е „заплюл” една от местните стоматоложки, която вече трето лято активно работи върху оправянето на зъбите му. Тъй като италианецът не може да ползва здравните осигуровки от родината си в България, се налага да си плаща на свободни цени. Като редовен клиент обаче още първата година той е постигнал споразумение със зъболекарката си и минава по-тънко, на приятелски цени. Миналата година за десетина дни непрекъснато чегъртане върху кариесите му неаполитанецът е платил между 350 и 400 лв. Твърди обаче, че за същите тези услуги в родината си цената е щяла да бъде четирицифрена. Освен зъбния си статус по време на престоя в България италианецът посещава и балнеосанаториум, където в горещите минерални води лекува ишиаса и болките в костите и ставите.

Рецепционистка в елитен търновски хотел разказва, че се е случвало някои от чуждите туристи, идващи за няколко дни във Велико Търново, също да разпитват за цените на местните стоматолози. Освен това те се интересували и от минералните извори и бани в региона, за които били чували много хубави отзиви, а така също и за местен чакръкчия.

Не само чужденците идват в България да си оправят по-евтино зъбите. Родни гурбетчии също чакат месеците юли и август и годишните отпуски, за да се върнат в родината и да си оправят зъбите и да излекуват натрупалите се през годината болежки. Повечето от тях също като италианеца от Неапол имат свои познати и приятели зъболекари, които им оправят усмивката, без да им съдерат кожата. Работещи в Италия и Франция жени разказват, че в чужбина могат да си позволят да влязат в стоматологичен кабинет само ако получат абсцес и зъбът трябва спешно да се вади. Цената на ваденето на зъб там тръгва от 80 и може да достигне до 200 евро, на фотополимерна пломба е двойна, а на обикновеното почистване на зъбен камък – не по-малко от 50 евро. Във всички неспешни случаи терапията, която нашенците в чужбина практикуват, е добре изпитаната – хапче аналгин или 100 грама българска контрабандно внесена ракия за цяр.

Иван ГЕОРГИЕВ

Един коментар за “Тъща води зет си от Неапол да си прави пломби във В. Търново

  • 19.08.2016 в 7:45
    Permalink

    Аз живея в Чехия.Тук зъболечението е безплатно и не сам.Здравната каси ти покрива всякакво лечение

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!