23 четения

70-годишна учителка от Г. Оряховица извървя поклонническия път, по който са минали мощите на свети Иван Рилски

70-ГОДИШНАТА УЧИТЕЛКА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА НИКОЛИНКА СТОЯНОВА ИЗВЪРВЯ ПЪТЯ, ПО КОЙТО СА МИНАЛИ МОЩИТЕ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ ПРЕЗ 1195 Г., за да се завърнат във Велико Търново. Така тя стана част от поредните деветима участници в поклонническия поход, който организира търновецът Паскал Пиперков, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той и всички, които решиха да го последват по стъпките на светеца тази година, получиха благословението на трима митрополити – Врачанския Калиник, Великотърновския Григорий и Старозагорския Галактион, както и на Великотърновския епархийски съвет.

„Тази жена Николинка не беше най-възрастният участник в похода. Към нас се присъедини и 80-годишен бургазлия, който е туристически маратонец. Той измина разстоянието от Мъглиж до Никопол само за пет дни. Това беше разстоянието, което тази година извървяхме всички поклонници. Решихме да последваме пътя на мощите при връщането им в столицата през 1195 г. Тръгнахме от Мъглиж, за да преминем през Кръстец – Трявна – Велико Търново – Плевен – Никопол – Враца – София – Белчин и да стигнем до Рилския манастир“, обяснява Паскал poklonniciПиперков. И допълва, че в последната отсечка от София да Рилския манастир в похода са се включили повече от 200 души. В тази част той се нарича поклоннически път „Рилският Чудотворец“ и се организира ежегодно от 2010 г. насам от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ с благословението на Софийска Света митрополия и съдействието на ОП „Туризъм“ към Столична община, затова и там традицията е най-силна.

ПО ЦЕЛИЯ ПЪТ ПОКЛОННИЦИТЕ СА УЧАСТВАЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СУТРЕШНИ И ВЕЧЕРНИ БОГОСЛУЖЕНИЯ В ХРАМОВЕТЕ, през които са преминавали, защото всички тези свети места са посветени на Иван Рилски. Последователно групата е преминала през Килифаревския манастир, Присовския манастир „Св. вмчк Пантелеймон“, Патриаршеския манастир „Св. Троица“, Бистрешкия манастир „Св. Иван Пусти“, Черепишкия манастир, за да стигне до Рилската света обител.

„Това е първият известен български отшелник и голям молитвеник за българите. След смъртта си той започва да прави чудеса и всеки, който се докосне до мощите му, получава изцеление, благодат и това се потвърждава и от многото чудеса, станали по местата, където са били мощите. А пътят на мощите е дълъг. През 976 г. те са пренесени от Рила в Средец, после през 1183 г. от Средец отиват в унгарския град в Остригон, откъдето са върнати през 1187. През 1195 г. мощите изминават пътя от Средец до Търново и остават в нашия град повече от 270 г. После през 1469 г. са върнати в Рилския манастир, като пътят минава през Никопол и Средец“, разказва Паскал Пиперков.

Тази година с него по пътя вървя и Евгени Коев, учител в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и ръководител на пещерния клуб. „Много се надявам още следващата година да успеем да уточним максимално близкия маршрут на мощите. А след още няколко години към нас да се присъединят и чужденци поклонници. Иван Рилски е познат и почитан като светец в целия православен свят и от Сибир до Южния полюс има храмове на негово име“, уточнява Евгени Коев, който е участвал в изграждането на храм, посветен на светеца на Кръстец.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!