62 четения

В Балван почетоха Успението на свети Иван Рилски

С ТЪРЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В ЦЪРКВАТА „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ В БАЛВАН ВЧЕРА В СЕЛОТО БЯХА ОТБЕЛЯЗАНИ 1070 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВЕТЕЦА. Жителите на селото, както и много гости, сред които двамата депутати Мариана Бояджиева и доц. Милен Михов и кметовете на близките населени места, се събраха в храма, за да запалят свещ за здраве и благоденствие.

„Църквата е градена през 1883 г. изцяло с дарение на жителите, затова не пропускаме този ден, който не е просто почит към светеца и закрилник на селото, а е почит към всички онези наши предци, които са помогнали да го има храма. Той е осветен още същата година на 19 октомври, когато пък е канонизацията на Иван Рилски от Великотърновския митрополит Климент. След това църквата е преминала през много перипетии“, разказва кметът на Балван Недьо Георгиев. И уточнява, че най-силно сградата е пострадала от земетресението на 1 юни 1913 г. След това отново е била вдигната и благоустроена. Оттогава е и камбанарията.

Balvan (2)Освен митрополит Климент, още един митрополит е служил в храма и той е Софроний, което се е случило през 1956 г. Но истинското възраждане на църквата започва след 1996 г., по времето, когато Благовеста Факирова е кмет на Балван.

СЕГА КМЕТЪТ КАНДИДАТСТВА С ПОРЕДЕН ПРОЕКТ ПРЕД ДИРЕКЦИЯТА ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА. Г-н Георгиев обяснява, че парите са му нужни за ремонт на камбанарията и пода на храма. Той се надява да получи около 7000 лв., за да може да довърши храма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!