11 четения

Земята ще поеме дъх. Следващата година вероятно ще е по-хладна

Земята вероятно ще си поеме дъх през 2017 г. от рекордните температури, подтикнали политиците миналата година да се договорят за борба срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Тазгодишният юли се оказа най-горещият месец, откакто е започнало събирането на данни през 19-и век. За това допринесоха парниковите газове и явлението Ел Ниньо в Тихия океан. Миналата седмица НАСА заяви, че има 99 процента шанс 2016 г. да е най-топлата, по-топла от 2015 г. и 2014 г.

Съвсем добре дошло ще е да няма нов годишен рекорд през 2017 г. Това се очаква заради отслабването на феномена Ел Ниньо, който затопля източната част на Тихия океан и се отразява на времето по целия свят.

“Следващата година вероятно ще е по-прохладна от 2016” – каза климатологът Фил Джоунс от британския университет на Източна Англия. Той добави, че няма признаци за силно явление Ла Ниня, което да охлади планетата.

През 1998 г. силата на Ел Ниньо предизвика рекордно гореща година и тези температури бяха задминати чак през 2005 г. Заради тази пауза някои предположиха, че глобалното затопляне е спряло.

“Ако 2017 г. е по-хладна, вероятно ще има климатични скептици, които ще се възползват от тази информация” – каза Жан-Ноел Тепо, ръководител на службата по промените в климата към Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози.

“Дългосрочната тенденция е към затопляне, но има естествена променливост, със спадове и покачвания. Научната общност отново ще трябва да обяснява какво се случва” – каза Тепо пред Ройтерс.

Тази седмица в Женева има среща на учени, които ще очертаят теми за доклад за постигането на целта глобалното затопляне да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, както определиха световните лидери в Париж миналата година. Докладът трябва да бъде изготвен през 2018 г

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!