7 четения

Любовният туризъм набира скорост – двойки се вричат на фона на Царевец

1360 лв. е венчавката на крепостта, обмислят нови специализирани продукти за влюбени

таксата за венчавка на царевец вече е намалена, за да е по-достъпна за масовия потребител, стана ясно вчера. Според шефа на общинската фирма „Обредни дейности“ Методи Петров бракосъчетанието на крепостта, която е и най-посещаваният туристически обект у нас, е 1360 лв. От тях 1000 лв. прибира под формата на такса музеят, а останалите 360 са цената на обреда. Доскоро за същото се плащаше по 2 хил. лв. Ритуалчиците обмислят и нови специализирани продукти за влюбени. Сред предпочитаните от двойките подходи за предложения за брак, обяснения в любов и бракосъчетания е и това да става на фона на приказната гледка от панорамната площадка за шоуто „Звук и светлина“, която се намира до катедралата.

ОСВЕН сватбения туризъм, в който велико търново и арбанаси се утвърждават, набира скорост и нов вид специализирани посещения – любовните. Едни от първите, които са предприели необичайното пътуване до болярския град, за да си припомнят романтичните времена на зараждането на връзката си, са двойка чехи. Навремето те попаднали заедно в група от Чехословакия, която се разхождала из тогавашната НРБ. Карел и Мария се влюбили един в друг по време на вечеря на групата в хотел „Янтра”. Почти половин век по-късно те се връщат обратно, за да преживеят наново паметните мигове от любовта си.

Вече няколко романтични вечери на фона на Царевец за различни двойки са организирали от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”. Доста от хотелите пък вече се специализираха и предлагат специални пакети за влюбени, включващи румсървиз с шампанско, храна в стаите и романтика в джакузи, ароматерапии и спа изкушения.

Първите специализирани любовни турове само за ценители на „Царевград Търнов” вече са факт.

Интересът е голям, защото се оказва, че духът на стария Търновград предразполага към любов, ласки и романтика. Идеята се ражда спонтанно, след като български емигрант си поръчва да му организират романтична вечеря на свещи срещу Царевец, на която той да отиде с любимата си. Първите, които се венчаха на крепостта още преди години, бяха Юлияна Дончева и съпругът й Станислав Недков – Стъки. Сегашните любовни турове са естествено продължение на подобни сватбени церемонии.

Около 1500 – 2000 лв. излиза подобна романтична вечеря, чиято кулминация е шоуто „Звук и светлина”. За целта от „Царевград Търнов” предлагат панорамната площадка, която се извисява до катедралата. Таксата за индивидуално гледане на светлинното шоу е 800 лв.

Още толкова струва и романтична вечеря в някой от близките ресторанти с гледка към крепостта и лично изпълнение на романтична музика от изискан оркестър.

Логичният завършек на подобни паметни мигове е президентският апартамент на всеки хубав местен хотел, който също осигуряват от „Царевград Търнов”.

ЗА ВЛЮБЕНИТЕ С ПО-ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ В ОБИКОЛКАТА Е ВКЛЮЧЕН ДАЖЕ ЕКЗОТИЧЕН ПОЛЕТ С ХЕЛИКОПТЕР над региона, а вече има запитвания дали летателният апарат би могъл да се появи в кулминационен момент и да изсипе рози над влюбените, показа проверка на „Борба”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!