57 четения

Най-голям в свет. Гигантският хелиев дирижабъл “Еърлендър” излетя за пръв път

Гигантският хибриден хелиев дирижабъл “Еърлендър 10”, който е най-големият въздухоплавателен съд в света, излетя за пръв път от летището в Кардингтън, Централна Англия, съобщи Асошиейтед прес.

Внушителният 92-метров дирижабъл обиколи района, наблюдаван от стотици хора, паркирали автомобилите си по периметъра на летището, и кацна на него след половин час.

“Еърлендър 10” е хибрид между дирижабъл, хеликоптер и самолет. Той може да остане във въздуха до две седмици. Предназначен е да превозва повече товари от обикновените самолети с по-малко гориво. На височина може да се издига до 4900 м, а максималната му скорост е 148 км/ч. Засега “Еърлендър 10” може да превозва до 10 метрични тона пътници или товари. Разработилата го британска компания “Хайбрид еър виикълс” (Hybrid Air vehicles”) се надява до 2020 г. да създаде още по-голям дирижабъл с вместимост 50 метрични тона.

За излитането на “Еърлендър 10” не е необходима писта, както при хеликоптерите. Освен това превозът с него е по-евтин и по-екологичен, изтъкна Стивън Макгленън, изпълнителен директор на “Хайбрид еър виикълс”.

Заради характерната си форма дирижабълът е наричан “летящият задник”.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!