26 четения

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ. Велико Търново – град с улици без маркировка

„Зебрите” изглеждали изтрити, но всъщност били мръсни, твърдят от кметството

община велико търново проучва възможностите за поставянето на нов вид маркировка, тъй като старата е нетрайна или изисква непрекъсната поддръжка И МИЕНЕ. Един от вариантите е подобно на Бургас да се оформят „зебрите” с цветни павета и те да са „вечни“, защото маркировката се оказва един от най-големите проблеми за старата столица, от което страда и организацията на движението. Емблематичен пример е ул. „Краков“, която бе разчертана само преди месец, но вече пешеходните пътеки и осевите линии почти никъде не личат. А освен на „Краков” в целия град с много малки изключения маркировка липсва, а на кръговите движения на „Качица“ просто шофьорите карат по нюх.

У нас съществуват два конвенционални начина за поставяне на маркировка – с обикновена боя или с три пъти по-скъпия пластик. Вторият вариант е доста траен, но пък белият му цвят се замърсява по-бързо и изисква поддръжка чрез миене, което също струва пари. Трайни „зебри” са направени с доста по-скъпи материали по ул. „Н. Габровски”, „Хр. Ботев”, „Краков” и на няколко отсечки в кв. „Бузлуджа”. Белите ивици обаче не личат, защото са замърсени. Наша репортерска проверка констатира, че никъде другаде в града няма видима маркировка, включително на най-пиковите места, пред детски градини и училища. Такава се нанася перманентно преди първия учебен ден, но ефектът от нея спира след седмица-две.

Независимо от всеобщото мнение и протестните публикации, придружени със снимков материал из Фейсбук, от Община Велико Търново са категорични, че положената през тази година маркировка не е изтрита, а… само така изглеждала.

„Направена тази сутрин проверка от експерти на техническите служби в общината на територията на целия град категорично потвърждава факта, че в топло и сухо време маркировката изглежда изтрита заради натрупваните върху нея прах и остатъци от автомобилни гуми”, се казва в официалната позиция на кметството.

С. МАРИНОВ

8 коментара за “НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ. Велико Търново – град с улици без маркировка

 • 19.08.2016 в 13:11
  Permalink

  Защо в европейските и американските градове няма прах? Не трябва ли да се замислят и за това?

  Отговор
 • 19.08.2016 в 13:11
  Permalink

  Не знам защо се сещам за приказката „Новите дрехи на краля“.

  Отговор
 • 19.08.2016 в 13:44
  Permalink

  Това не беше ли боята за 40 лв метъра?

  Отговор
 • 19.08.2016 в 16:19
  Permalink

  Ами да почнат да мият улиците, тъкмо ще вдишваме по-малко прах. Или…. с този кмет толкова.

  Отговор
 • 19.08.2016 в 17:52
  Permalink

  Така е. Изглежда изтрита и мръсна. И ако някой иска да я вижда, всяка сутрин и вечер взема кофата с водата, парцала и метлата и започва да мие и чисти маркировките на общината. Срамно е. И жалко. Защото не е задължение на гражданите, били пешеходци или водачи на МПС да чистят маркировките и да гадаят има ли ги или не. Поддръжката на общинската пътна мрежа е задължение на общината. И вместо да съкращава щата, кмета на общината може да вземе кофата и метлата и да почисти маркировките и боята. Нали затова си плащаме пътните данъци, местните данъци и какво ли още не. Просто някои хора в тази община трябва да се научат да мислят като предлагат нещо ново, и след това да го направят така, че да не си оставят ръцете. Но кучетата си лаят, а керванът си върви.

  Отговор
 • 20.08.2016 в 3:59
  Permalink

  Ami ako obshtinata poddurzhashe chisti ulicite i beshe izmila dobre sled zimata, i pone po edin put na mesec da gi mie prez godinata , nqmashe da e taka! A ne sega vsichkata mrusotiq da se disha ot horata i decata – po sveta ima sud za obshtinata, che razbolqva horata, a u nas koga??

  Отговор
 • 20.08.2016 в 15:56
  Permalink

  Пешеходните пътеки просто не се поддържат. Пред блока, има пътека, боята е изтрита от горе-долу две-три години, почти в центъра е ,и никой не си прави труда да я поднови. Ако стане беля обаче, съм сигурен, ,че два-три часа след това пътеката ще е о’кей! И още нещо, на същата улица, паркирането в отсечката до пазара е платено и често външни граждани и чужденци стават жертва на алчността на фирмата, която незабавно ги наказва я със скоба я с отнасяне на колата. Представете си какво означава да ожулят някой пенсионер с двеста лева пенсия, като за нищо и никаква грешка го обръснат с петдесет-шестдесет лева. Приканвам в-к „Борба“ да се поинтересува от проблема, кои са собствениците на рекетьорската фирма и каква е ползата на общината от нея.Защото, гражданите плащат данъци на Общината, а тя ги принуждава да плащат за нещо, което по закон е тяхна собственост

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!