Новини

Огромен макет на остров Килифарево украси града за празника му

МАКЕТ НА ОСТРОВА, КОЙТО НОСИ ИМЕТО КИЛИФАРЕВО, КРАСИ ПРОСТРАНСТВОТО ЗАД ЧИТАЛИЩЕТО В ГРАДА. Макетът е изпълнен със средства по програмата „Местни инициативи“ и е готов точно в навечерието на празника на града, който е в дните около Голяма Богородица. Идеята се родила преди година, когато кметът Димитър Събев и изследователят Христо Пимпирев за първи път разменили идеята пътешественикът да гостува в Килифарево и да разкаже как е избрано името на острова, който се намира в Антарктика.

„Досега не сме успели да си съчетаем програмите, но се надявам тази есен проф. Пимпирев да гостува в училището и да разкаже за участията си в научните експедиции и за остров Килифарево. Знаем само, че островът е част от Южните Шетландски острови и колко е голям. Макетът ни е в размер 1 към 100 и е 640 на 350 метра“, разказва кметът. Макетът ще радва най-вече децата на Килифарево, които ще могат да се разхождат до острова всеки път, щом стигнат до читалището в града.

Освен тази атракция за празника на Килифарево има още една любопитна проява и тя е вторият национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски“. Повече от 300 участници вече са заявили желание да се представят в трите състезателни категории – автентичен и обработен фолклор и разказвачи по авторски народни текстове.

27 са групите, 20 индивидуалните изпълнители и дуетите и шестима са тези, които ще участват с речеви фолклор. Конкурсът е на 27 август, когато е кулминацията на празника.

Най-добрите ще получат лауреатски звания, плакет и парична премия. Има една специална награда на кмета на Килифарево и приз за най-масово участие, обяснява шефката на читалището Марияна Иванова. И допълва, че идеята за фестивала се родила миналата година. „Изразът „Усукано по килифарски“ всъщност идва от майсторите, които преди три века за пресуквали гайтани. Толкова са били красиви техните гайтани, че са се продавали на три континента. За съжаление, днес този израз по-често се употребява с ирония, затова и ние решихме да се посмеем над себе си. Така се появи и фестивалът“, обяснява г-жа Иванова.

ПРАЗНИЧНАТА СЕДМИЦА В КИЛИФАРЕВО ЗАПОЧВА ОЩЕ В ПОНЕДЕЛНИК, КОГАТО ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ ШЕСТИЯТ СЕМЕСТЪР НА ДЕТСКАТА АКАДЕМИЯ ЗА ИЗКУСТВА. 45 деца са се записали вече и ще се учат да рисуват под ръководството на акварелиста Иван Додов и Илза Христова, която е и приложник.

В сряда, 24 август, е Денят на урожая, а в четвъртък е традиционният вече Воден празник. На 26 август официално ще бъде открита ремонтираната детска градина „Надежда“ в селото. Веднага след това започва и състезанието „Велосипедна ваканция“. В петък в Килифарево ще гостуват и жокеите от конната база в Арбанаси. Те ще демонстрират умения, а малчуганите ще имат шанса да се качат на спортни коне и на понита.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *