3,8 на сто безработица в община Велико Търново, за година спаднала с 24%

Ниска безработица и глад за персонал, нужда от квалифицирани кадри и от хора с работнически професии – така накратко може да се характеризира пазарът на труда във Великотърновски регион. Близо 24-процентен спад в безработицата отчитат от дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново, за една година. През месец юли общият брой на регистрираните безработни е бил 2491 души, като спрямо юни спадът в броя на хората без работа е със 70 души, а спрямо месец юли 2015 година – със 761 човека, или 23,4%. На 12-о място сме по ниво на безработица, а данните са към последния месец, информира Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда във Велико Търново.

Такова равнище е имало през септември, октомври и ноември 2008 година, а нивото от 3,8 процента за община Велико Търново е аналогично с това през юли същата година, анализира ниската безработица Нечев. Той уточни, че през изминалия месец безработните в общините Елена, Златарица и Велико Търново са били общо 2491, като за едно работно място отново са се конкурирали трима човека.

Втора трудова борса за тази година ще организира Бюрото по труда във Велико Търново. Тя ще се проведе в края на септември, сподели Обрешко Нечев. Той припомни, че целта на форума е да срещне търсещи работа и работодателите. На трудовата борса освен безработни могат да намерят нов ангажимент и работещи. Есенното издание ще е с акцент към младите хора и осигуряване на тяхната заетост.

Интересът към направената преди месеци трудова борса в старата столица бе голям. 95 процента от предложените на нея места от различни работодатели са усвоени, коментира още Обрешко Нечев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *