5 четения

Задава се „Миндя рок фест”, събитието, на което празнуваме свободата и лятото

„На Преображение – казваше баба ми Ана от Миндя – времето се преобразява. Лятото започва да преваля, а после идат месеците с „р” в името, когато не бива да се плува в реката.”
Още е лято и в името на месеца „р” няма. Затова пък, както винаги по това време на годината, се задава „Миндя рок фест” – онова събитие, на което празнуваме свободата и лятото, но се готвим и за есента с нейните грижи.
На 26 и 27 август (петък и събота) на площада на село Миндя за осма поредна година ще се съберем от цялата страна и от чужбина, за да чуем десетте рок и блус групи, избрани да се качат на сцената през тази година. Наред с ветераните, ще видим и групи, които досега не са излизали на миндювска сцена. Всички в еднаква степен ще бъдат оцветявани от лазерното шоу, традиционно осветяващо историческите хълмове на Велико Търново.
Петъкът започва, както си му е редът, с изпълнение на народен хор „Веселина” и продължава с нова за феста група – „Chaplin’s Dream” от Шумен. Продължава с „Delta Roosters”, които още миналата година показаха как се свири съвременен блус-рок. След тях в нашите редици се завръща блус легендата Камен Кацата с новата си формация „The Supranaturals”. Камен ще е последван от група – ветеран на феста и всеобщи любимци – „Blues Traffic”. Вечерта ще завърши с най-бързо изгряващата българска група „Jeremy”, която неотдавна подгряваше не за друг, а за „Queen”.
В събота стартът ще се даде от „Рестарт” – лекарската група, която винаги разбива с най-доброто изпълнение на парчетата на „Led Zeppelin”. Следва друга група, ветеран на фестап – „Магистри”, в която имам честта да свиря с най-награждавания съвременен български композитор Христо Намлиев. Нашите приятели от Беларус „Double Bit” отново ще са на сцената след „Магистри” и ще бъдат последвани от българския отговор на „Red Hot Chili Peppers” – „Tortilla Flat”.
Накрая, както винаги в последните години, сцената ще е на Васко Кръпката и „Подуене блус бенд”, прясно завърнали се от турне из Европа.
Това е програмата за вечерното прекарване. През деня ще можете да се насладите на реките, вировете и язовирите, с които околността изобилства. Все пак в името на месеца още няма „р”, а и лятото, макар превалящо, продължава.
И всичко това, разбира се, е free – free като „свободно” и free като „безплатно”.
Евгений ДАЙНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *