6 четения

КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ. След 70 години повечето градове ще са прекалено горещи за домакини на летните олимпийски игри

След 70 години повечето градове в Северното полукълбо ще са прекалено горещи, за да бъдат домакини на летните олимпийски игри, заради климатичните промени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изследване на учени от Калифорнийския университет в Бъркли.

“Проучването ни чрез проекция на климатичните промени показа, че в края на века ще има много малко градове, които ще имат възможността да бъдат домакини на летните олимпийски игри”, коментира Джон Балмс, професор по обществена сигурност в университета и съавтор на изследването.

Откритията сочат, че до 2085 г. само осем града извън Западна Европа ще бъдат достатъчно прохладни за Олимпиадите, като Сан Франциско е един от трите такива в Северна Америка.

Учените са изследвали широкообхватен индекс, комбиниращ стойностите на температурата, влажността, топлинната радиация и вятъра (WBGT) и са се съсредоточили върху Северното полукълбо, защото в него живее 90% от световното население. Проучваните градове са с поне 600 000 жители – необходимо изискване за домакините на олимпийските игри. Всеки град, при който рискът от отмяна на маратон заради температура по-висока от 26 градуса по Целзий, е по-голям от 10%, не е считан за надежден.

Според проекцията, до 2085 г. всички градове, кандидатствали за домакинството на игрите през 2020 и 2024 г. (Истанбул, Мадрид, Рим, Париж, Будапеща, Токио), ще бъдат прекалено горещи, за да осъществят целта си.

“Ако продължим проекцията до 22 век, ще има само 4 града, способни да бъдат домакини на летните олимпийски игри – Единбург, Глазгоу, Дъблин и Белфаст”, допълни Балмс.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!