44 четения

Община Велико Търново и строителният контрол започват хайки за претъпкани с дърва тераси

ПРОВЕРКИ ЗА ПРЕТЪПКАНИ С ДЪРВА ТЕРАСИ ЗАПОЧВАТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТ ОБЩИНАТА И СТРОИТЕЛНИЯ КОНТРОЛ. ПРЕТОВАРВАНЕТО НА БАЛКОНИТЕ, което на места надхвърля 5 пъти допустимите норми, както и наредбата за пожарна безопасност, са повод за хайките, които могат да докарат на нарушителите санкции от 500 до 3 хил. лв.
Много тераси буквално са натъпкани с дърва за огрев в кварталите „Колю Фичето”, „Бузлуджа”, „Зона В”, „Чолаковци”, „Картала”… Балконите се ползват като складове даже в самия център на Велико Търново, видя наш екип.
Според изчисления на експерти от регионалната структура на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране тоновете цепеници създават реална опасност да се изкърти самият балкон и даже да се увреди конструкцията на сградата. А в община Велико Търново вече валят и съседски жалби за това, че на балконите даже се цепят пънове. Колосален труд е вложен да се примъкнат на ръка 6 – 7 кубика дърва до петия или шестия етаж и да се наредят в очакване на студовете.
Кубически метър дърва тежи почти тон, а на един средно голям балкон се получава натиск около 3 – 4 тона, а според Българския държавен стандарт, съобразен с европейските норми за товароносимост, тежестта на квадратен метър балкон е максимум 300 кг. Линеен метър цепеници пък тежи над половин тон. Ако дървесината се нареди на няколко реда до 2,56 м, колкото са високи терасите, се получава чудовищно натоварване. От общината апелираха към представителите на етажните собствености да ги сигнализират за подобни случаи, за да могат да направят съответните проверки и да наложат санкции.
Според екологичната наредба на община Велико Търново, както и според тази за пожарна безопасност, складирането на дървесина на открито, както и в непригодни помещения, каквито са балконите, е абсолютно забранено.
В същото време заради скъпите горива великотърновци масово минават на дърва. Цената на природния газ непрекъснато се покачва, същото се случва и с електричеството и реакцията на всяко домакинство е логична – назад към кюмбетата.
В момента цената на кубик метрови дърва е около 45 – 50 лв., показа наша справка. Над 200 пункта и частни секачи предлагат доставка франко дома. 5 – 6 лв. на кубик излиза нарязването, толкова е и нацепването.
С. МАРИНОВ

Един коментар за “Община Велико Търново и строителният контрол започват хайки за претъпкани с дърва тераси

  • 22.08.2016 в 16:15
    Permalink

    „Кубически метър дърва тежи почти тон“
    Един пространствен кубик сухи, нацепени и подредени дърва е около 350 – 400 кг.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!