47 четения

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Георги Димитров преодоля кота 60

На 21 август отпразнува своята 60-годишнина Георги Димитров – дългогодишен секретар на туристическо дружество „Трапезица – 1902“.
„Дали защото е роден и израсъл в един от най-красивите старинни квартали на Търново – „Асенов”, или защото детските и младежките му години са белязани с неподражаемата емоция на игрите и приключенията по живописните пътеки и местности около града, Ксилифор и Арбанаси, Георги Димитров, или Гошо, както го наричат с обич и близост стотиците му приятели – алпинисти и планинари от всички възрасти, приема за свое житейско предизвикателство съдбата на всеотдаен радетел за родната природа и история, туристически деятел, спортист, алпинист и треньор по катерене от национален мащаб, общественик“, се казва в поздравителен адрес, отправен към него от Управителния съвет на дружеството.
Георги Димитрова завършва НСА със специалност „Туризъм, алпинизъм, ориентиране”. С алпинизъм започва да се занимава през 1979 г., а от 1981 г. е инструктор по алпинизъм. Член на националния отбор по алпинизъм от 1981 до 1987 г. През 1985 г. е удостоен със званието майстор на спорта. Член на националните отбори по ски алпинизъм (1986 – 1987) и по спортно катерене (1990 – 1991). Преминал успешно много маршрути, траверси, има осъществени множество премиерни изкачвания във всички български планини. В периода 1982 – 1996 г. работи като треньор в клуба по алпинизъм при ТД „Трапезица – 1902”. Ръководи техническия екип по подготовката на маршрутите за Световната купа по катерене около манастира “Св. Троица” през 1989 г. През 1992 г. завършва треньорски курс в Националното училище по ски и алпинизъм в Шамони, Франция. От 1993 до 2005 г. е треньор на националния отбор по състезателно катерене за всички възрастови групи. Осъществява голям брой летни и зимни изкачвания в Карпатите, Кавказ, Алпите, Памир, Монголски Алтай, Гърция, Словения, Германия, Италия, Франция. В периода 2002 – 2006 г. е технически директор на международните състезания по катерене, проведени във Велико Търново. От 1997 г. след спечелен конкурс е избран за секретар на ТД “Трапезица – 1902“.
С работата му са свързани оформянето, маркирането и обезопасяването на туристическите маршрути и пътеки в околностите на Велико Търново с дължина над 250 км, многобройни спортно-туристически състезателни и масови дейности, организирането на регионални и национални изложби и конкурси, създаденият единствен по рода си в страната Музей на туризма и туристическите спортове в Ксилифор, издаването на редица туристически справочници.
Редакцията на в. „Борба“ поздравява Георги Димитров с пожелание за много здраве и енергия, за да продължи родолюбивата си мисия…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!