11 четения

85-ия си рожден ден празнува читалището в Кладни дял

С ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ЖИТЕЛИТЕ НА МАЛКОТО БАЛКАНСКО СЕЛЦЕ КЛАДНИ ДЯЛ ЧЕСТВАХА 85-И РОЖДЕН ДЕН НА ЧИТАЛИЩЕТО СИ. Самодейни състави от Ресен и Велико Търново излязоха на читалищната сцена. Христо Кидиков, който е зет в селото, беше звездата в това честване, организирано от председателя на Народно читалище „Васил Левски 1931“ Въльо Бъчваров.
Местното читалище започна своя втори живот преди около 15 г., след като много дълго време сградата е била затворена. Това се е случило след 1965 г., когато затваря врати училището. Липсата на деца и обезлюдяването на селото са причина да няма дейност и в читалището. В продължение на четири десетилетия сградата е била ползвана от държавния резерв.
В началото на 2000 година обаче в Кладни дял започват да се връщат хора, които си възстановяват къщите. Постоянно живеещите там са едва десетина души на възраст над 80 г. През лятото селото се пълни с хора, които имат вили там. Заради това и местните решили да вдигнат накрак читалището си, събрали инициативен комитет и започнали да честват празниците заедно.
Членовете на комитета са успели да направят ремонт на сградата и всичко това с напълно доброволен труд. От няколко години към читалището функционират два клуба – туристически клуб „Планиница“ и фотоклуб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!