28 четения

До октомври се откупуват стари места в Търновския гробищен парк

Всички, които имат погребани близки в Гробищен парк Велико Търново и след изтичане на осемгодишния санитарен период не са заплатили такса за откупуване правото на ползване на гробното място, го губят. До 1 октомври 2016 г е крайният срок, в който може да се заплати символичната такса, информира шефът на общинската фирма „Обредни дейности” Методи Петров. Taкcaтa зa 15 гoдини e 10 лв., a зa вeчни вpeмeнa e 50 лв. Tapифитe ca oт 1999 гoдинa и ca пocoчeни в нapeдбaтa зa мecтнитe дaнъци и тaкcи. Те са сред най-ниските в страната, като в останалите градове варират около 90 – 100 лв. В София се дължат 350 лв. Общинският съвет във Велико Търново подготвя специална наредба, в която е предвидено непочистените гробни места също да бъдат отнемани. Тази мярка е подтикната от факта, че повече от 80% от гробовете не се поддържат от близките на покойниците, което води до оплаквания и недоволство от останалите граждани.

Гробищният парк се простира на площ от 200 дка във Велико Търново и се използва от 1962 година. До момента в него са погребани повече от 40 000 души.

2 коментара за “До октомври се откупуват стари места в Търновския гробищен парк

 • 23.08.2016 в 12:47
  Permalink

  Що за невероятна дивотия..Рекет върху живите за сметка на мъртвите им роднини..Това са български граждани, които цял живот са отдали на България и са си заслужили правото да почиват необезпокоявани на метър на два парче земя.Има и текстове в наказателния кодекс за оскверняване на гроб.Отделно какво значи „непочистени гробове“ и как по точно законово ще бъдат отнемани..и от кого…от починалия ли? Обредни дейности са общинско дружество и на него е вменено задължението да почиства района… всичко останало са алабализми и търсене на начини да се поотупа още данъкоплатеца за допълнителни пари…

  Отговор
 • 23.08.2016 в 16:52
  Permalink

  Не е ли срамота.Цял живот плащаш данъци,данъци и за какво ли още не,ами и като си умрял трябва да си платил.Аз съм направил на гробовете на моите родители бетонови ограждения по 180 лв. мраморни паметници по 300 лв.както повечето хора на близките си,а ако не платиш на общината,ще сложат друг покойник.Вярно, има за съжаление не поддържани гробове, но предполагам, че близките са или в чужбина или в други градове,но между гробовете бурени ,пластмасови шишета,буклуци пък какви „алеи“.Имайте срам пред Господ властимащи чеда.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!