273 четения

Мусина направи паркови зони край Пътя към долната земя и пещерата в селото

Беседки, пейки, зони за отдих и пикник ще привличат туристите

ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО МУСИНА ПОПУЛЯРИЗИРА УНИКАЛНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ИНВЕСТИРА В ИНФРАСТРУКТУРА И СЕ КАНИ ДА ПРИВЛИЧА ТУРИСТИ. Над 5 хил. лв. са дадени за оформянето на паркови зони, беседки, места за отдих и пикник край прочутата Мусинска пещера и пъстървовото стопанство, както и до местността Понорите, откъдето започва Пътят към долната земя, разказа кметът Христо Иванов.

Според него през последните месеци Мусина започва да се развива и все повече туристи идват да разглеждат местните забележителности. „Смятаме, че туризмът е нашето бъдеще. Вече се направиха няколко къщи за гости, текат ремонти и на сгради, които са свързани с българската история. Ремонтират се даже родните домове на четници. Имаме какво да покажем, просто трябва да се популяризират уникалните места, с които разполагаме“, убеден е местният управник. В момента той е поръчал да направят и информационни табели към няколкото природни и исторически феномена. За жалост, злосторници са отмъкнали и даже стреляли като в мишени по старите указателни знаци и сега е много трудно на посетителите да се оправят без тях.

Над 5 хил. лв. по общинската програма за местни инициативи са инвестирани в зоните за отдих. Работи се и по идеята за изготвянето на специална туристическа брошура. Мусина е село и с доста причудлива история, известно с това, че местните са се грижили за кошерите на царете Асен и Петър. Тук ежегодно се почита с фестивали Денят на пчеларя. Любопитна е и историята за „мусинските свидетели”, шегува се още Христо Иванов. Според него обаче местната гордост е Musina 2Мусинската пещера, заради която идват доста посетители.

„ОТ МУСИНСКАТА ПЕЩЕРА РИМЛЯНИТЕ СА ДОСТАВЯЛИ ВОДА НА 30 КИЛОМЕТРА ДО НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. През 1979 година изследваха с лазер техния водопровод и достигнаха до извода, че такава точност на денивелацията и продължителност на наклона на водопровода не може да се постигне даже със съвременна техника. Днес край красивата местност до реката са направени заслони и районът е почистен. Част от инвестицията е отишла за пейки и беседки. В Мусина с носталгия си спомнят и за рибарника с едри пъстърви. Той е разположен на самия вход на Мусинската пещера, но в момента е в отчайващо състояние. Наскоро се е появил нов инвеститор за строеното през далечната 1979 година пъстървово стопанство. Надеждите на всички са той да получи финансиране по някоя от актуалните европрограми и да го възобнови.

В момента обаче рибарниците са паметник на разрухата.

ПОЧИСТЕНА И УДОБНА ЗА ТУРИСТИТЕ Е И МЕСТНОСТТА ПОНОРИТЕ. Според поверията Пътят за долната земя започва оттук. Вратата към преизподнята е 30-метрова пропаст, която се намира в южната част на селото. Това е легендата, която от десетилетия се предава от уста на уста сред местните хора. Поверието се родило заради две загадъчни дупки, които стоят на дъното на пропастта. До тях се стига по метална стълба. Според местните жители още от древността съществува поверието, че оттук се стига до долната земя или до царството на мъртвите.

Спелеолозите пък казват, че ако основната пещера край Мусина, която е дълга 382 метра и е изцяло изучена и картографирана, се издълбае, човек може да попадне в истински лабиринт от подземни галерии. „Имаме всички предпоставки да станем туристическо село. Правим и инвестиции в тази посока, чакаме само посетители“, обобщава кметът Христо Иванов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!